Alsikebon spelade själv hockey en gång i tiden och har nu tre söner som alla spelar. Tiden han lägger i ishallen är redan stor och nu blir hockeyengagemanget än större efter att ha valts som ny ordförande på Almtunas årsstämma på tisdagskvällen.
De egna karriären hade han i uppväxtorten i Gnesta. När UNT frågar om det var Södertälje som var favoritlaget är han snabb med att säga att det var en felaktig gissning. I stället var det rivalen Nyköping, NH90 som de hette på den tiden, som gällde.
UNT berättade redan i helgen om att Petteri Olsén var valberedningens förslag till ny ordförande. Där nämndes också hans tidigare engagemang i AIK. Förutom kommittéarbete kring arenaupplevelsen och kommersiella plattformar var han via sitt civila jobb i flygbolaget Norwegian dessutom storsponsor. Under de tolv åren på flygbolaget jobbade han med att etablera bolaget på nya marknader. En av dessa var USA:
– Jag är allätare, gillar all hockey men jag gillar NHL väldigt mycket. Under min tid i USA tog jag med mig mycket idéer därifrån.
– Jag anser att vi är i showbusiness och konkurrerar med biografer och annat. Den genuina hockeypubliken lockar vi ändå, det är nya vi ska försöka få in, säger han när publikfrågan förs på tal.
Möjligheterna att få ha publik på matcherna i höst ser goda ut men redan före pandemin var det långtifrån utsålt i vad som numera heter Upplands Bilforum Arena. Men publiken är viktig och om fyra år ska Ais spela i en nya – större – arena. Det lockar med uppdraget säger Olsén, men inte bara.
– Jag lockas av saker jag kan bygga upp. Jag gillar att bygga upp men är en dålig förvaltare. Jag tror att jag har mycket att bidra med i Almtuna men det här är ett teamwork.
Han nämner att Almtuna ska ta rejäla kliv sportsligt fram till när man tar sig in i den nya arenan och att herrlaget ska nosa på en SHL-plats.
Är det viktigt med ett framgångsrikt lag?
– Ja, det tycker jag. Almtuna ska vara en elitförening och att skapa förebilder är väldigt viktigt.
För förutom redan nämnda hjärtefrågor betonar Olsén vikten av en bra ungdomsverksamhet. Spelarna får gärna komma från det egna ledet.
– Vi måste få fram talanger och vi måste förstå vår plats i hierarkin, säger han.
Almtuna gjorde, som UNT redan kunde berätta om för en dryg månad sedan, ett minusresultat på drygt 1,7 miljoner kronor för verksamhetsåret.