ESK Hockey har under lång tid haft ambitionen att starta ett ishockeylag för flickor. Efter några försök tycks man nu har hittat den stabilitet som krävs.
– Det har tagits steg hela tiden. Vår nuvarande tränare, Amanda Regefelt, var aktiv för flera år sedan. För omkring 4–5 år sedan fanns det ett gäng tjejer, men det rann ut lite i sanden, berättar Björn Lundkvist.
Annat har det varit de två senaste säsongerna.
– Förra året fick vi en egen fast träningstid. Den här säsongen finns det ett lag, en riktig enhet inom ESK, och vi tränar 2-4 gånger i veckan. I början av säsongen var vi runt 14 stycken tjejer, nu har vi varit totalt 28, även om en del kommer lite mer sporadiskt. Men vi håller ändå ett snitt på omkring 15 spelare.
I år har man även spelat seriespel för första gången, i det som kallas FHL Medium (Female Hockey League). Man har dock kombinerat med en del spelare från andra klubbar. Ambitionerna är dock högre än så.
– Vi bygger för att kunna ställa två lag på benen nästa säsong, ett i FHL Medium och ett i FHL Small. Det betyder mycket att vara i seriespel, en helt annan grej än att bara träna. Sedan tycker jag att hockeyns system med att man enkelt kan låna spelare är väldigt bra, det finns liksom inga murar. Det viktigaste för tjejerna i den här åldern är att de får spela mycket, vilken färg det sedan är på tröjan spelar mindre roll.
Den ökade populariteten för hockey bland tjejer syns också internationellt. Varje år anordnas World Girl’s Icehockey Weekend en och samma helg i hela världen. Även i Enköping.
– Det är vad man kan kalla en rekryteringshelg, där alla är välkomna och får testa på att spela ishockey. Det är en hållning som vi alltid har i ESK, men helgen är ett exempel på ”många bäckar små”, förklarar Björn Lundkvist.
– När vi arrangerade det senast var det 15 som testade på, och av dem har ungefär hälften fortsatt.
Hur kommer det sig att ni lyckats få ihop ett lag i ESK?
– Vi har väldigt bra förutsättningar inom föreningen just nu. Våra tre tränare, Amanda Regefelt, Patrik Jakobsson och Daniel Lindgren är alla utbildade. Sedan har vi väldigt blandade åldrar – vår yngsta tjej är född 2011 och vår äldsta 2002. De yngre tjejerna får naturliga förebilder i de äldre redan från start.
ESK ser satsningen på flickor och damer som långsiktig.
– På årsmötet i somras satte vi upp två mål. Det första var att få lag i seriespel, vilket vi uppnått. Nästa var att vi ska ha ett A-lag i klubben inom tio år. Men då gäller det att vi fortsätter att skapa rätt förutsättningar, det får inte stå och falla med att vi har för få tränare exempelvis. Vi ska försöka växa i rätt takt, för samtidigt som vi vill få fler att spela så är det viktigt att alla tjejer känner sig sedda.
Och vissa av de tjejer som är aktiva inom föreningen har redan gjort stora framsteg. Bland annat blev den talangfulla Emma Jakobsson uttagen till Stålbucklan – flickishockeyns motsvarighet till TV-pucken.
– Otroligt kul för Emma. Hon är en av de äldre spelarna i laget och som tillhör de tjejerna som tränar ett extra pass och som kommit lite längre i sin utveckling, berättar Lundkvist.
Framtiden ser alltså ljus ut för ESK:s flicksatsning. Och kanske står man där med ett A-lag till slut.