"Inte förvånad över att det går bra".

Först slog han en målgivande passning mellan sina egna ben. Sedan pricksköt han över nästan hela planen in i det tomma målet. Almtunas Sebastian Fakt har många kvaliteter.

Hockeylivet leker för stunden och Sebastian Fakt ler.

Hockeylivet leker för stunden och Sebastian Fakt ler.

Foto: Peter Bohlin / Frilansfotograferna

Ishockey2019-11-29 22:18

Han är från Bjursås i Dalarna men skolades under juniortiden i Leksand där han även står noterat för ett antal SHL-matcher några säsonger tillbaka i tiden. Förra säsongen mötte han Almtuna i kvalserien med Hudiksvall innan han till den här säsongen värvades av Uppsalaklubben. En god rekrytering har det visat sig. Fakt är efter ett mål och en assist i 5–1-segern över Kristianstad hemma trea i den interna poängligan med åtta mål och sju assist. Endast före honom är Tony Mårtensson och Villiam Haag.

–  Jag tycker att jag har haft det i mig hela tiden och är inte förvånad över att det går bra. Jag har trott på mig själv och den förmågan jag har, säger forwarden på påståendet att han vuxit under säsongen.

Kedjan med Fakt, Calle Åsell och Mattias Johansson, samtliga division I-spelare förra säsongen, har varit en av Ais bästa under den senaste tiden.

– Jag har bra kemi med Calle och Matte. Det kanske inte är de snyggaste dragningarna på isen utan det är rakt och enkelt, säger han.

Men snygg var hans passning mellan sina egna ben fram till Tobias Åhströms 1–1-kvittering i powerplay. 

– Jag vet inte var den kom ifrån men jag fick mycket tid framför mål och det var bra av Harlestam (Hampus) att se mig. Sedan hade jag i bakhuvudet att Tobias var där, säger han.

När Kristianstad i slutet tog ut målvakten fick Fakt spika slutresultatet i öppen kasse. Men han gjorde det från egen zon efter att ha siktat länge. Pucken satt mitt i målet.

– Jag fick mycket tid på mig så då ska den sitta. Vi är ju ändå på is två timmar om dagen.

Efter två raka segrar den här veckan är Almtuna på väg uppåt i tabellen. Kanske är de djupa dalarna bortslipade nu.

– Vi har pratat om att vi måste skärpa till dem. Det får aldrig bli katastrof, säger Fakt.

På söndag jagar Almtuna tredje raka segern när man åker till Norrköping för Vita Hästen borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!