Förslag på åttakantig arena – som inte ryms i budgeten

Den sedan länge planerade isarenan i Gränby kan komma att få formen av en oktagon och därmed bli åttkantig till formen. Men förslaget är dyrare än budget – och nu skjuts projektet än mer på framtiden.

Mohamad Hassan (L) och Erik Pelling (S) i nuvarande Upplands Bilforum Arena.

Mohamad Hassan (L) och Erik Pelling (S) i nuvarande Upplands Bilforum Arena.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ishockey2020-10-14 12:00

– Jag har uppfattat det som att det finns en bred majoritet att få till en arena, men nu gäller det att klara budgeten. Vi kan inte bygga en arena till vilket pris som helst, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och fortsätter:

– I den bästa av världar hade vi fått en arena till det pris vi har satt, nu fick vi inte det.

När tidigare förslaget Ovalen förkastades för att den skulle kosta alldeles för mycket att bygga, 520 miljoner kronor, är nu förslagen Oktagon och Asymmetri de som ligger på bordet.

Det som bland annat ska bli Almtunas nya hemmaarena ska ligga i Gränby och budgeten är satt till 420 miljoner kronor. Det beslutade kommunfullmäktige i mars 2019. Mark- och detaljplan är klar men någon utformning eller exakt storlek av arenan finns det ännu inte några beslut om. 

undefined
Översiktsbild för Oktagonen.

Asymmetri, det mindre alternativet och som ska inrymma knappt 3 700 åskådare, beräknas kosta 431 miljoner inklusive energisparåtgärder. Oktagonen ska kunna ta emot nära 5 000 (4 951) åskådare och kosta 479 miljoner inklusive energisparåtgärder. Förslagen finns i den programhandling som Sportfastigheter tagit fram.

Erik Pelling säger att det för stunden är en ganska avvaktande hållning från politikernas sida och att man väntar på utlåtande från den kommunala förvaltningen som ser över kostnaderna och om det skulle kunna gå att bygga på ett annat sätt än de förslag som finns.

Så det skulle kunna bli ytterligare ett alternativ?

– Ja.

– Jag och socialdemokraterna har en öppen inställning och har inte låst oss för någon variant än. Vi avvaktar synpunkter från förvaltningen, säger Pelling, som räknar med att få ett nytt underlag under hösten.

Mohamad Hassan (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, har dock en tydlig favorit:

– Oktagonen är att föredra. Den uppfyller syftet med det hela. Asymmetri är bortkastade skattepengar, den togs bara fram som ett förslag som ryms inom den preliminära budgeten, säger han.

Hassan säger också att bygget behöver komma igång så fort som möjligt men att ärendet behöver diskuteras ytterligare internt. Förhoppningen är att kunna ta upp frågan i kommunstyrelsen i november. Behöver frågan tas tillbaka till kommunfullmäktige kan det i så fall ske tidigast i december. Hassan säger att man inte ska bli stressad över att ärendet tas tillbaka utan påminner om att när nya fotbollsarenan på Studenternas byggdes var ärendet uppe i kommunfullmäktige inte mindre än fyra gånger.

undefined
Skiss från fågelperspektiv över de två arenaförslagen.

Moderaterna var med och beslutade om en arena i Gränby. Ändå har de fortsatt att driva frågan om att en placering vid Kölen skulle vara bättre (se separat artikel).

– Vi har hållit på i snart 17 år och att lägga den vid Kölen skulle fördröja allt minst sex år. Det finns ingen detaljplan och det finns risker för överklaganden då det är ett känsligt område, även att det kommer att bli en fördyring. Vill M få till en arena får de ansluta sig till Gränby, säger Hassan, som också påpekar att en arena vid Kölen skulle bli en arena enbart för eliten. Synergieffekter med de övriga isarenorna i Gränby går om intet.

– Det finns majoritet fortsatt för Gränby. När ärendet kommer tillbaka kommer inte placeringen vara en fråga, säger Hassan.

Pelling säger i princip samma sak:

– Nej, det (Kölen) är inte ett alternativ. Vi har ju tagit ställning för en plats. Nu är det kostnad och innehåll vi utreder. Att sätta allt i rullning lönar sig inte, säger han.

undefined
Mohamad Hassan (L) och Erik Pelling (S) i nuvarande Upplands Bilforum Arena. När en ny isarena i Gränby kan står klar verkar ingen veta i dagsläget.

Det är kommunala bolaget Sportfastigheter som tagit fram programhandlingen med de nu två liggande förslagen och är de som ska komma att bygga arenan. Conny Niklasson, projektchef på Sportfastigheter, säger att Oktagonen är en krympning av det ursprungliga förslaget Ovalen. Alternativet Asymmetri motsvarar den preliminära investeringsnivån, 420 miljoner, och efterfrågats av politiken för att kunna jämföra innehåll och funktionalitet. Uppräknat till dags dato skulle det motsvara nära 430 miljoner.

– Oktagonen är ett mycket bättre alternativ, det är en modern arena. Asymmetri är inte riktigt bra, det är för trångt, säger Conny Niklasson.

Arenan var tänkt att stå klar 2023 men med de förseningar som redan blivit kommer det sannolikt inte att gå.

– Vi har nu tappat minst ett halvår, kanske mer, så det kommer vi inte att klara av. 2024 är kanske rimligare men det är helt beroende av när man vet hur man ska göra, säger Conny Niklasson.

Arenautveckling

När IFU Arena började byggas var det den första stora publikarenan som bygges i Uppsala sedan Gränbyhallen invigdes 1974. Dessförinnan var det utbyggnaden av Studenternas fotbollsanläggning 1969 och byggandet av bandyläktaren i mitten av 1980-talet. Fyrishovsanläggningen, med a- och b-hallen, kom till 1967.

På senare år har, förutom IFU, en arena byggs i Rosendalsområdet och så det största projektet: nya Studenternas fotbollsarena som stod klar tidigare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!