I en intervju med UNT pekar Almtunas miljonsponsor tillika styrelsemedlem Ulf Rosén ut en av anledningarna till varför den omdiskuterade nedläggningen av damlaget 2022 ägde rum.
– Vi hade en situation där ledningen för damverksamheten fokuserade till största delen på damseniorer med till stora delar inköpta utländska spelare till avsevärda kostnader. Den nya styrelsen ville bygga flick- och damverksamhet från hockeyskolan och framåt, vilket vi nu gör. Vi har många engagerade spelare och ledare, men Rom byggdes inte på en dag, sa Rosén.
Det stämmer inte enligt Markus Åberg, som var team manager i Almtunas damlag när det begav sig.
– Nej, det håller jag inte med om. Laget hade ett väldigt tätt samarbete med det dåvarande juniorlaget. Sen vet jag inte vad han anser vara avsevärda kostnader, men det handlade om engångskostnader runt två till sjutusen kronor och besluten gällande dessa spelare var redan tagna av en tidigare ledning i Almtuna, säger Åberg.
– Jag tror man trodde att nedläggningen av damlaget skulle skapa bättre ekonomi och ge mer istid.
Var ni i damlagets ledning ansvariga för ekonomin på den tiden?
– Nej, ekonomin har alltid styrts av klubbchefen när vi var där. Klubbchefen och kansliet. Ville man göra något var det den vägen man fick äska fram pengar för varje enskild del i Almtuna, säger Åberg och fortsätter:
– De stora redovisningarna och allt som hade med sponsorer och reklamintäkter att göra tog de hand om.
Anser du att ni hade kunnat driva damlagssatsningen framåt på ett försvarbart sätt om man ser till den dåvarande ekonomiska situationen?
– Det menar jag att vi redan gjorde, vi hade ökat intäkterna för hela damverksamheten, men vi upplevde det som att styrelsen inte var intresserad av att hitta några lösningar för en fortsatt satsning, säger Åberg.
Ulf Rosén uppger i samma UNT-intervju att han kände sig utsatt när det stormade som mest runt damlaget.
Markus Åberg menar att han och Ulf Rosén sällan hade kontakt.
– Det var kanske ett jättedrev mot honom, men det är inget jag känner till. För oss var han väldigt osynlig. Vi träffade honom en gång på hans kontor vid bilfirman han äger och sedan en gång via ett teamsmöte. Då berättade han att nedskärningar krävdes, säger Åberg.
– Men det fanns liksom ingen dialog, det var mer som att de hade bestämt sig redan.