Sedan guldet i Stålbucklan 2015 har Uppland inte lyckats ta sig till slutspel. Nu bröts den negativa trenden.
– Det är ett fantastiskt resultat utifrån vår synvinkel. Upplands resultat är ett jättestort steg i att visa att vi faktiskt finns, de har gjort en jättebra reklam kan man säga. Visa att vi finns på kartan, säger Peter Hägg, styrelseledamot och spelarutvecklingsansvarig i Upplands ishockeyförbund.
En risk, eller ett vanligt fenomen, är att ishockeyspelare efter TV-pucken söker sig bort till andra städer runtom i landet för att gå på ett attraktivt ishockeygymnasium. I Sverige finns endast sex gymnasium med NIU-tillstånd som riktar sig till tjejer jämfört med de 33 som finns att välja emellan bland killar.
Vad gör ni för att försöka behålla dessa spelare i länet?
– Vi jobbar givetvis jättemycket för att försöka hålla de hemma allihopa så mycket som möjligt och ge dem de bästa förutsättningarna för att kunna utvecklas som ishockeyspelare. Ett steg i det är att vi nu tagit ut några hockeyutvecklare som ska åka runt till de olika klubblagen. Sedan är det så att de bästa spelarna naturligtvis söker sig till de bästa gymnasierna, det tycker inte jag är något fel för man ska inte stoppa en utveckling.
Så du upplever inte att det är ett problem att spelare försvinner från distriktet på grund av gymnasiet?
– Jo, det är klart att det är ett problem. Men vi kan inte heller säga att de ska stanna i till exempel Skärplinge för att vi vill att de ska vara kvar. Många gånger om man släpper iväg en tjej till ett ishockeygymnasium så tvingas de ju sedan att göra ett val. Antingen så kanske de platsar i deras damlag eller så gör de inte det och då kommer de förhoppningsvis hem igen.
Än så länge finns ingen plan, från förbundets sida, att starta upp ett elitishockeygymnasium i Uppsala för tjejer. Men enligt Hägg lockar tanken.
– Jag gillar tanken absolut, i och med att det finns så få i Sverige. Tjejerna som vi har söker sig bort till Leksand, Luleå och överallt naturligtvis för vill spela på den högsta möjliga nivån de också, som alla andra, säger han.
I stället fokuserar nu förbundet på att göra nästa "TV-pucksår" så attraktivt som möjligt, bland annat med ett mer genomarbetat uttagningsläger, för att spelare ska vilja representera distriktet.
– Det kommer hända rätt mycket.