Det var i november 2022 som UNT avslöjade det som skulle bli ett av de mest dramatiska besluten i Almtunas historia: damlaget skulle läggas ned med omedelbar verkan, främst av ekonomiska skäl.
Det tog inte lång tid förrän Almtuna fick knivskarp kritik. Sponsorer hoppade av, hockeysupportrar fördömde beslutet och kända profiler inom hockeyn tog fram den stora sågen.
Det hjälpte inte att Almtuna i en av UNT:s artiklar 2022 förklarade att nedläggningen gällde seniorlaget och inte hela damverksamheten. Orkanen av kritiker bara ökade.
Uppsala Hockey, som i officiella sammanhang fortfarande heter Team Uppsala, tog över Almtunas seniorverksamhet och Ais-ledarna, som varit starkt kritiska till Almtunas och dess styrelses agerande, följde med till "Teamet."
Nu har det gått två år sedan den turbulenta tiden. Vad har hänt under dessa 24 månader?
Almtuna har fem lag i serie- eller poolspel medan Team Uppsala har ett lag. Almtuna har ett 60-tal flick- och damspelare medan Uppsala har lite drygt 30.
– En av klubbens prioriteringar är flick- och damhockeyn. Det är en självklarhet att tjejer ska kunna spela hockey, men vi bygger över tid. Att bara starta ett NDHL-lag (näst högsta serien) och plocka in en massa importer tror jag inte ett dugg på. Det kanske fungerar för någon annan men så jobbar vi inte i Almtuna, säger sportchefen Nicklas Danielsson med tydlig adress till Team Uppsala utan att nämna klubben vid namn.
Jessica Göthberg är Team manager för Almtunas juniorer men är i praktiken någon sorts allt-i-allo för hela damverksamheten, och att det råder samförstånd mellan henne och Nicklas Danielsson råder det ingen tvekan om.
– Vi har en slogan: så många som möjligt så länge som möjligt. Vi spelar hockey för alla. Det spelar ingen roll hur länge man har spelat, alla är välkomna hos oss. Det är en breddverksamhet. Vi har ingen annan agenda i dagsläget.
Almtuna tackar inte nej till ett seniorlag på SHK- och Uppsala Hockey-nivå, men det ska ske etappvis – och framförallt: det ska ske med en majoritet av egna spelare.
– Hela flickverksamheten måste växa och föreningarna måste hjälpas åt för att få så många tjejer som möjligt att börja spela hockey. För oss handlar det inte om några värvningar. Man får jättegärna spela i killverksamheter ute i klubbarna i Uppland. Vi vill bara kunna erbjuda alla tjejer att spela hockey med andra tjejer, säger Jessica Göthberg.
Är Almtuna på rätt väg med tanke på hur det såg ut i november 2022?
– Vi är absolut på rätt väg. Sedan tar det tid att bygga upp verksamheten efter det som hänt. Vi har en stöttning från Nicklas (Danielsson) och "Tobbe" (Pehrsson, klubbbchefen). Flickverksamheten är en viktig del av Almtuna.
I Uppsala Hockey, eller Team Uppsala om man så vill, har man 33 dam(flick)-spelare totalt.
– Vi är en förening där alla ska kunna vara med och träna och därför har vi blandat tjejer och killar, säger Håkan Andersson, ordförande i Uppsala Hockey.
Ser du något problem med att ni inte har någon riktig flick- och juniorverksamhet och bara ett seniorlag?
– När Almtuna lade ned damlaget trodde vi att vi kunde ta över verksamheten, men nu har dom (Almtuna) vänt och startat ett juniorlag.
Så hade Almtuna lagt ned hela flick- och damverksamheten hade det varit bättre för Uppsala Hockey?
– Ja, så är det. Vi vill bygga en verksamhet från botten.