Säsongen 2004/2005 fördelades reklamytorna lika mellan Uppsala hockey och Almtuna som då hade varsitt herrlag i hockeyallsvenskan. När Uppsala hockey lade ner sin elitverksamhet har reklamytorna minskat och Almtuna har nu all reklam i A-hallen.
Det vill Uppsala hockey ändra på som nyligen startat upp sitt damlag och därmed vill få ytor för att sälja reklam.
– Vi har lämnat ett nytt förslag, som vi tror är bra för alla parter i hallen, där vi får 20 procent av ytorna. Jag fick precis ett motförslag från Almtuna, via kommunen, där de föreslår två procent, säger Uppsala hockeys lagledare Markus Åberg.
Tycker du att reklamytorna i ishallen ska delas 50/50?
– Man kan tycka att det borde vara 50/50 men vi tänker att 80/20 är rimligt tills dess att vi ser hur det blir med publik under en aktiv säsong.
Almtunas nya klubbdirektör, Martin Löf Nyqvist, säger att det inte stämmer att man skulle ha gett ett förslag om två procent.
– Det senaste vi har föreslagit är att vi inte ska dela utifrån en procentsats utan från rimlighet. Till exempel är det rimligt att vi, som har TV-kameran åt ett håll, får större andel ytor på den sidan.
Hur stor yta är det rimligt att Almtuna ska ha?
– Svår fråga... Det är viktigt att vi har de här samtalen, bland annat med Idrotts- och fritidsnämnden, för att det ska fungera över tid. Vad händer när vi startar upp ett damlag? Får vi tillbaka reklamytorna då?
I andra arenor där fler föreningar är verksamma används "rullande" eller utbytbara reklamskyltar för att sponsorerna ska få synas i rätt sammanhang.
– Det kan man ha som komplement för båda parter. Vill de ställa nåt över vår reklam under sina matcher är vi såklart öppna för det och vice versa. Vi ser det som naturligt att vi får vettiga möjligheter att sälja vår produkt och då är utbytbara skyltar inte alls lika bra som reklam på isen. Publikens finns i hallen men även i TV-sändningar, säger Åberg.
Almtuna är positivt inställda till utbytbara skyltar.
– Vi har föreslagit det för kommunen men vi har fått till oss att det inte är aktuellt för ishallen. Det hade varit en bra lösning på den här diskussionen, säger Löf Nyqvist.
Enligt kommunen är inget beslutat ännu utan de vill kalla in båda parterna till ett möte.
– Vi vill ha ett samförstående på ett eller annat sätt i frågan, kommer vi inte att komma därhän får vi ta ställning till vi kommer att gå vidare då, säger projektledaren Tuija Kulma.