I dag ska arenabolaget Uppsala Eventcenter visa att man hittat finansiärer till arenan för sin del av pengarna. Först då betalar kommunen ut sin insats på 150 miljoner kronor som man förbundit sig att ge.
− För mig är det givet att de kommer överens och jag skulle bli väldigt förvånad om de inte gör det. Det finns ett avtal och om det inte går igenom har det blivit ett fel på vägen och då får någon av parterna stå för det, säger Almtunas klubb- och marknadschef Andreas Klingberg.
Den nya arenan ska främst bli en ny hockeyrink för Almtuna men även användas för konserter och andra evenemang. Arenan beräknas kosta cirka 800 miljoner kronor och hockeyklubben har väntat länge på om det blir en ny arena eller inte.
− Om vi skulle få en ny arena blir det som en helt ny värld och det går inte att jämföra med den vi har i dag. Det gäller allt, marknadssidan, publiken och för Uppsala som stad, säger Klingberg.
Vad händer om det inte blir någon ny arena?
− Jag tror det blir svårt för Almtuna att spela elithockey på så hög nivå som vi vill. SHL är målet och utan en ny arena blir det svårt att ta sig dit, säger Klingberg.
Turerna kring Uppsala arena har varit många och planerna har ändrats flera gånger sedan 2004. Utrotningshotade salamandrar, för hög byggnad och juridiska turer till EU i Bryssel är några av vändorna i historien.
− Vi tänker på en ny arena varje dag och det är en otrolig vital del för vår framtid. Arenans vara eller icke vara är en överlevnadsdel för Almtuna. Som jag ser det kan vi inte ta steget upp till SHL med den arenan vi spelar på nu och jag tror det blir svårt för Almtuna att överleva på sikt utan en ny arena, säger Klingberg.
Inför den kommande säsongen i hockeyallsvenskan har Almtuna storsatsat med ny ordförande, flera värvningar som bland annat Victor Ekarv, Adam Deutsch och Mathias Trettenes och tippas av många bli ett topplag.
− Vårt strategiska tänk gör att spelare kommer hit och vi har ett väldigt intressant lag. Spelarna tänker nog inte så mycket på en ny arena utan ser andra värden på att komma till Uppsala, säger Almtunas sportchef Tobias Pehrsson.
Vad skulle en ny arena betyda för er satsning?
− Långsiktigt är en ny arena a och o och det skulle göra att vi kan växla upp ytterligare nivåer för att bli en ledande hockeyförening i Sverige, säger Pehrsson.
En uppmärksammad fråga kring Uppsala arena har varit hur parkeringsfrågan ska lösas. I måndags rapporterade UNT om att kommunen förbundit sig att ordna 2000-2500 parkeringsplatser vid arenan men har svårt att hitta plats.
− Jag tycker det är idioti att de inte har tänkt på det här tidigare och hela diskussionen är konstig. Det är klart att det måste finnas parkeringsplatser vid en arena om det ska komma 5 500 personer, säger Andreas Klingberg.
Uppsala arena väntas ta 6 800 åskådare vid matcher och 7 500 åskådare vid konserter. En lösning från kommunen kan bli att uppmana arenans besökare att välja andra färdsätt till arenan medan arenabolaget förutsätter att kommunen ordnar de p-platser som utlovats.
− Man pratar mycket om att det ska vara en eventarena, men för oss är det oviktigt egentligen. För oss är det viktiga att hockeyn får och tar sin plats, säger Klingberg.
Vad skulle det betyda för Uppsala att få en ny arena?
− Mer än vad man tror. Jag tycker faktiskt att kommunen är dåliga på att förstå att ett SHL-lag skulle dra in väldigt mycket pengar till staden genom skatter när folk går ut och äter, tar sig hit och bor på hotell. Nu satsar kommunen mycket på O-ringen men det går inte att jämföra med om vi skulle gå upp till SHL och den publik som skulle komma.