Många har säkert suttit framför tv:n under främst OS-turneringarna och ställt sig frågan varför damerna inte får tacklas på det sätt som herrarna gör. Nu är en förändring på gång – och det har gått snabbt. Redan till nästa säsong kan "herrtacklingar" bli verklighet.
– Jag tycker att det är rätt väg att gå mot en mer jämställd sport. Ett steg i rätt riktning, säger Rebecca Bellqvist, spelare i Almtuna, som snart går in på sin sjätte säsong i klubben.
Kommentarerna från övriga hockey-Sverige är liknande Bellqvists – bland spelarna ska tilläggas.
Men det finns kritiska röster. Almtunas sportchef på damsidan, Janne Wickström, är en av dem som inte bara ser positiva effekter av en regeländring som innebär att "tacklingarna släpps fria."
– Det är en komplex fråga. Det är redan idag lika många hjärnskakningar inom damhockeyn som i herrhockeyn. Killarna har en betydligt större muskelmassa i axlar och nacke, men en kvinna har ett lika stort huvud som väger lika mycket men nackmuskulaturen är mindre än hos en kille som ligger i soffan och bara ser hockey på tv:n.
Janne Wickström är alltså tudelad kring den föreslagna regeländringen, som är en nationell regel och som inte kommer att tillämpas i internationella matcher – än så länge ska tilläggas.
– Det finns flera aspekter. Ska vi införa den här förändringen så måste vi vara redo. Jag tycker att det är för kort tid från förslag till verklighet. Vi behöver en säsong på oss för att förbereda spelarna. Vissa spelare kan vara bättre lämpade än andra när det gäller att tacklas. Vissa kan vara för unga. Genomsnittsåldern bland tjejerna är lägre än hos herrarna.
Tror du att hjärnskakningarna kan bli fler inom damhockeyn om regeländringen införs?
– Det handlar om att vara redo och det kan man inte bli med så här kort varsel. Många lags spelartrupper är redan klara. Här ska en fullvuxen damspelare möta en 15-årig tjej och då är det inte så svårt att lista ut vad som kan hända om det dessutom skiljer 30–40 kilo i vikt.
Rebecca Bellqvist förstår problematiken men det gör ingen skillnad. Hon står fast vid sina åsikter:
– Vi spelar samma sport som killarna och då ska vi ha samma regler, men visst, vi har ett större åldersspann och då kan konsekvenserna bli större när det kommer till skador.
Kommer publiken att märka av en regeländring?
– Ja, det tror jag. I början, då jäkl... kommer det nog att smälla, men sedan kommer det att plana ut och man lär sig vad som är tillåtet och inte tillåtet. Däremot kommer det nog att utveckla spelet, det kommer att gå snabbare.
Tror du att det blir roligare att spela om ni får tacklas likt herrhockeyn?
– Ja, betydligt roligare. Man behöver inte stå där och dutta med klubban längre, men det kommer att bli skador, det får vi räkna med. Vi måste se det på lite längre sikt, det är utvecklande för damhockeyn, säger Rebecca Bellqvist.
Sportchefen Janne Wickström har förståelse för Bellqvists tankar – och han verkar egentligen tycka likadant. Det han främst vänder sig emot är hastigheten av regeländringen.
– Det pågår forskning om huvudskador inom damhockeyn. Har gallret en betydelse? Skapar detta en större rotation? Det händer mycket inom forskningen, så mitt förslag är att vänta. Vi hade åtminstone behövt en säsong på oss, säger han bestämt.