UNT har tidigare rapporterat om att Almtuna beviljats nära 2,4 miljoner kronor i coronastöd från Tillväxtverket. Men efter en granskning kräver nu myndigheten tillbaka nära 1,8 miljoner (1 785 731) kronor. Den summan har utbetalats till klubbens aktiebolag Almtuna IS Ishockey AB och gäller permitteringsstöd för a-lagsverksamheten på herrsidan och säljare på kansliet.
Enligt klubbchefen Robert Lif hävdar myndigheten att ekonomin var dålig redan före pandemin och det inte finns anledningtill att bevilja pengarna.
Återbetalningskravet gäller alltså enbart för klubbens aktiebolag, som registrerades 2017, och inte de nära 600 000 kronorna som föreningen fått utbetalat.
– 18/19 var ett katastrofår och det är det de hänger upp sig på. Vi har varit tvungna att skicka in en massa papper på vad vi håller på med. Vi har bedrivit ishockey sedan 1947 och måste påvisa att det här inte är nystartad business. Alla som förstår sån här verksamhet förstår att föreningen och aktiebolaget hänger ihop. Föreningen är moderföreningen till aktiebolaget, säger Lif.
Finns pengarna kvar om ni måste betala tillbaka?
– Jadu, det är nästa fråga. Vi har inte kommit dit än, det är ju inte så att de pengarna kan betalas tillbaka på ett bräde. Det måste till en återbetalningsplan.
Almtuna har inte gett upp om att slippa betala tillbaka men klubbchefen vill inte sia om hur det kommer att gå.
– Jag har ingen aning om det. Det är advokaterna som håller på med det där.
Är du orolig?
– Det är väl klart, det är mycket pengar. Och de måste i så fall hittas någon annanstans.
Robert Lif säger sig inte vara förvånad över att hockeyklubbar i landet granskas.
– Klubbar har gjort plusresultat och använt pengar till att värva spelare. Jag förstår att de kollar, säger han.
Vid sidan om frågetecknen gällande coronastödet har Almtuna svårt att göra rätt för sig till Uppsala kommun. Enligt underlag som UNT har tagit del av har Almtuna obetalda fakturor på nära 1,5 miljoner kronor till kommunen. Av dessa har cirka 250 000 kronor förfallit till betalning. De fakturorna skulle ha betalats under 2019 och 2020. Även stor del av övriga, som nu förfaller till betalning vid nyår, har fakturerats under tidigare år.
Robert Lif bekräftar uppgifterna. Han hävdar att det till stora delar handlar om tidigare avgifter för istid och att man inte lyckats betala av dessa.
– Vi håller på med en avbetalningsplan. Under pandemin har vi inte kunnat återbetala mer än vi förbrukat. Vi har inte kunnat amortera av på gamla skulder, det har varit omöjligt. Intäkterna på vanliga verksamheten har dykt; kiosker, vip, sponsorer ... Vi har ändå en bra dialog med kommunen, de är samarbetsvilliga, säger han.
Är ni tvungna att försöka skjuta samtliga på framtiden?
– Det är med kommunens goda vilja. Det är de som bestämmer.
Men verksamheten skulle må bra av det?
– Jo, så är det. Eftersom att vi haft den här grejen med Tillväxtverkat har det inneburit stopp för att söka nya stöd. Därför måste vi hitta överenskommelser med kommunen för att kunna betala löner och skatter. Pandemin har tagit hårt, även likviditetsmässigt.
Överlag är Ais ekonomi ansträngd redan utan återbetalningskravet.
– Såna här saker göra inte livet lättare. Vi liksom andra företag var nere på knä under pandemin och allt är inte som vanligt igen, säger Robert Lif.