Almtuna väntar och väntar – på Tillväxtverket och den ansökan man gjort gällande permitteringarna.
– Vi kan hanka oss fram till januari, sedan går det inte längre. Det handlar inte bara om a-laget, det gäller hela Almtunas verksamhet, säger Robert Lif, klubbchef i Almtuna.
Enligt Lif har Almtuna gjort kostnadsbesparingar på åtta miljoner kronor.
– Vi har gjort allt vi kan och det enda som återstår som skulle kunna generera cash är spelartruppen, som i dagsläget är värt noll kronor. Hur skulle man kunna få betalt för en snittspelare i allsvenskan, det faller på sin egen orimlighet.
Svenska Bandyförbundet beslutade nyligen om att det inte blir någon nedflyttning från de högsta serierna. Den frågan har även lyfts inom ishockey.
Hur skulle ett sådant beslut påverka Almtuna och Hockeyallsvenskan?
– Absolut, vi skulle kunna spela med juniorlaget utan att riskera nedflyttning, men då skulle det bli ett enormt spelarutbud och väldigt svårt att hitta arbetsgivare. Spelarna sitter på kontrakt. Lek med tanken, rent hypotetiskt, att Villiam Haag har 30 000 kronor i lön och vad händer om det kommer ut 30 stycken "Haag" på markanden, säger Lif.
Att sälja spelare, eller låta någon annan klubb överta ett kontrakt, skulle alltså inte vara någon räddning enligt Lif.
Det är likviditeten, alltså pengarna i plånboken, som är det största problemet för de allsvenska föreningarna.
Kan de trognaste sponsorerna skjuta till mer pengar?
– Vi provar allt och så sent som i lördags skickade vi ett mejl om nya sponsoravtal för nästa säsong, säger Robert Lif.
Almtuna kan alltså gå i konkurs redan i januari enligt klubbchefen, som talar om slopade markeringsavgifter (hyra för ishallarna) som en väg mot räddningen.
Vad skulle slopade markeringsavgifter innebära ekonomiskt för Almtuna?
– Skulle vi slippa betala markeringsavgifter under resten av verksamhetsåret (till och med sista april) så handlar det om 600 000 och 700 000 kronor och det skulle hjälpa oss en stor bit på vägen, säger Lif.
Men att slopa markeringsavgifterna är inte aktuellt enligt Maria Patel, ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun:
– Jag förstår att föreningarna har det jobbigt, och i våras slopade vi markeringsavgifterna under en tremånadersperiod, men så kom de statliga bidragen genom Riksidrottsförbundet. Dessutom är markeringsavgiften redan hårt subventionerad, säger Patel.