Gränbyhallens innandömen och Almtunaspelarna på isen kommer att se rejält annorlunda ut mot i vanliga fall i onsdagens hemmamatch. Den röda färgen är utbytt mot rosa. Detta för att stötta Bröstcancerförbundets Rosa Bandet-kampanj och att samla in pengar till bland annat forskning.
– Vi vill hitta två stora välgörenhetsmatcher, en 2024 och en 2025 och just den här blev Rosa Bandet, av flera anledningar. Dels riktar sig Rosa Bandet till kvinnor, det är 9 000 kvinnor per år som får besked om bröstcancer. Vi tycker viktigt att satsa på flickor och kan vi använda ishockeyn till att ge tillbaka till kvinnor är det en väldigt viktig fråga för oss, säger klubbchefen Tobias Pehrsson.
I samband med matchen mot Östersund kommer Bröstcancerförbundet, lokalt och nationellt, vara på plats och informera om cancer och om vad Rosa Bandet gör.
– Vi har en ansats om att ha så många kvinnor och damer som möjligt på plats och man ska känna att det är ett evenemang som är för sjukdomsdrabbade. Vi kommer göra en insamling via swishkoder och på mediekuben under matchen där alla pengar går till utsatta kvinnor, säger Pehrsson, som utlovar att Gränbyhallen för den här kvällen ska göras så rosa som möjligt.
Och på isen kommer hemmalaget spela i specialframtagna rosa matchtröjor. Matchtröjorna kommer senare att auktioneras ut på Tradera för att ytterligare samla in pengar till Rosa Bandet-kampanjen. Det ska även jobbas för att få in bidrag från näringslivet.
– För mig och oss i Almtuna är det superviktigt att göra insatser som är viktiga för andra, säger klubbchefen.
Rosa Bandet
Det rosa bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer.
Rosa Bandet-kampanjen pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas, samt påverka beslutsfattare i viktiga frågor.
Bröstcancer
Varje år får nära 70 000 personer en cancerdiagnos i Sverige varav över 8 500 får bröstcancer. Det betyder att mer än 20 kvinnor insjuknar varje dag. Ungefär 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Det är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor.
Bröstcancer drabbar oftast medelålders och äldre kvinnor. Medianåldern vid insjuknande är 66 år. Färre än fem procent är under 40 år när de får diagnosen.
Män kan också få bröstcancer, även om det är ovanligt. Drygt 60 män får bröstcancer varje år i Sverige. Behandling och prognos för bröstcancer hos män är samma som vid bröstcancer hos kvinnor.
Källa: Cancerfonden