Åldersgräns sätter krokben för SK Irons damlag

Stockholms ishockeyförbund har höjt lägsta åldern för rekreationsishockeyn från 18 till 25 år. Något som ställer till det för SK Irons damlag som nu tvingas byta serie – och förlorar spelare på kuppen. "De ville spela för att det var kul", säger spelaren Sandra Johansson.

Irons damlag vann rekreationsserien division 1 östra i fjol.

Irons damlag vann rekreationsserien division 1 östra i fjol.

Foto: Privat

Ishockey2022-10-06 06:30

SK Iron vann fjolårets rekreationsserie i division 1. Till den här säsongen har Stockholms ishockeyförbund höjt lägsta åldern för serien från 18 år till 25 år. Något som innebär att tre av lagets spelare inte längre får vara med och spela i serien.

– Det kändes väldigt exkluderande. Vi hade vår bästa och roligaste säsong förra året. Alla var supertaggade att fortsätta att bygga på det som vi hade påbörjat och då känns det väldigt tråkigt att förbundet kommer med en sådan grej som sätter stopp för det, säger Irons lagkapten Viktoria Löfgren.

På förbundets hemsida står det att "åldersgränsen för damrekreation är 25 år med möjlighet till dispens från 18 års ålder". Damlaget hade därmed förhoppningar om att få dispens för deras minderåriga spelare och att fortsatt kunna spela i rekreationsserien men fick nyligen beskedet att ansökan hade avslagits. 

– Vi skickade in dispensen i våras men fick reda på nu att dispensen hade avslagits. Vi fick ingen motivering till varför utan bara att det var beslutat, säger Löfgren som är en av de spelarna som är under 25 år.

För att de yngre spelarna inte ska behöva söka sig till andra klubbar eller tvingas sluta är det enda alternativet för damlaget att istället spela i den nystartade division 2 serien. 

– Vi har några äldre spelare som jättegärna hade föredragit att spela rekreation men som känner någonstans att de, för att vi ska få behålla våra yngre spelare, behöver kliva upp och spela i tvåan fast de kanske inte känner sig redo för det. Det är en tråkig sits, att man ska tvingas välja vilka spelare man måste ha kvar, säger backen Sandra Johansson.

Medelåldern hos Irons damlag var 30 år i fjol. Många av spelarna har familj och vill därför hålla hockeyn på en "lagom" nivå. Rekreationsserien var därmed perfekt för laget som ville spela för att det var kul och inget annat. Klivet upp i division 2 innebär därför att vissa av de äldre spelarna väljer att sluta.

– Några var tydliga när vi hade vårt spelarmöte i våras att de inte ville spela i division 2. Att det skulle ta för mycket tid och vara för tufft. De ville spela för att det var kul. De var spelare som var där väldigt mycket, som alltid kom på träningarna och matcherna. De blir ett väldigt tydligt avbräck, säger Johansson.

Laget har även några spelare som inte spelat ishockey så länge och även för dem känns division 2 som ett stort steg.

– De har uttryckt en viss oro att det kanske kommer att gå lite för fort och vara lite för fysiskt.

Vad tycker du om att de har satt en åldersgräns? 

– En åldersgräns förstår jag absolut. Den som var förra året, 18 år, tycker jag kändes ganska vettig. Det är vuxna människor och man har vuxit till sig. Sedan kan det skilja sig i storlek och hur duktig man är men det kommer det alltid att göra. Så en åldersgräns kan jag förstå men att man höjer den från 18 till 25, det förstår jag kanske inte riktigt.

I dagsläget har de ingen information om när, var eller hur den nya division 2 serien kommer att genomföras.

– Vi har inte fått någon information alls. Inga lag, inga spelregler, inget motstånd. Vi vet inte ens när det är planerat att serien ska dra igång, säger Löfgren.

Rekreationsishockey

Rekreationsishockey är ett nytt samlingsnamn för de tidigare benämningarna veteranishockey, spontanishockey och REC-hockey. Stockholms damrekreationsserier bestod säsongen 2021/2022 av tre divisioner med 26 lag i seriespel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!