Uppsalaklubbarna om nya förslaget: "Fel väg att gå"

Tanken är att toppen ska spetsas till men att banta superligorna till tolv lag – som det nya serieförslaget föreslår – är fel väg att gå. Det är styrande i Uppsalas elitlag överens om.

Storvreta, Hagunda och Sirius

Storvreta, Hagunda och Sirius

Foto: Adam Troy, Håkan Lundh

Innebandy2022-10-22 12:00

Att gå ned två lag i antal skulle betyda att dagens 26 seriematcher blir till bara 22 i framtiden.

– Jag har inte förstått vad vitsen med det är. Ett antal lag kommer in och hoppar ut och bara för att det blir tolv lag är det inget som säger att det inte blir samma. Det är inte rätt väg att gå för det ekonomiska och eller för innebandyn att gå ned så mycket i antalet matcher. Vi är beroende av publikintäkter och får vi inte dem så blir det svårt. Det här är fel väg att gå, säger Storvretas vice ordförande Henrik Ededahl.

Hagunda innebandysektions ordförande Anders Öman håller med. Det blir för få matcher.

– Och det är väldigt få idrotter som går mot att minska antalet lag, de flesta går åt andra hållet. Jag förstår tanken om fler jämna matcher men det egentliga problemet är ekonomin i SSL. Om FSSL (Föreningen svenska superligan) kunde fördela en lika bra slant som i andra idrotter skulle nya lag kunna ha en bättre trupp. Att minska serien kommer göra det ännu svårare för nya lag att komma upp och man nästan stänger serien, säger Öman

Utredningen, som initierades av Tävlingskongressen förra året, är klar och ett nytt serieförslag presenterades tidigare i veckan. I det ingår, förutom en bantning av 14 till 12 lag i herrarnas och damernas superligor, även en bantning av antalet allsvenska serier. Från två till en på herrsidan och från fyra till två på damsidan.

– Varför bara gå halvvägs och inte vara jämställda och göra allting rätt? Varför speglas inte herrarnas förslag med damernas? Sporten i sig vill vara jämställd och vill gå lite i bräschen för det. Det här är en grej. Varför krångla till det göra två olika? För rättvisan och för det vi ska stå upp för tycker jag att det är fel väg att gå, säger Ededahl.

Där skiljer sig han och Öman en aning åt.

– På sikt har vi tyckt att man måste komma till att ha en allsvenska (herr), men om det är dags redan vet vi inte. På damsidan är det också klart att man behöver tajta till det lite grann. Förslaget med två allsvenska serier verkar rimligt. Det som oftast tas upp är att det ska vara jämlikt och därför att det är konstigt att damerna har fler serier, men anledningen till det är tyvärr att jämlikheten i idrotten inte finns ekonomiskt sett och inte publiken heller. Det blir svårt att klara ekonomin med bara en allsvenska på damsidan, det blir för stora kostnader. Jag tror att många lag skulle dra sig ur för att de inte klarar av att spela i allsvenskan på damsidan, säger Öman.

Dimitar Kostov är sportchef i Sirius, som numera spelar i allsvenskan på herrsidan:

– Med 12 lag i SSL känns det som om det blir en stängd serie. Jag ser inte hur man ska kunna utveckla idrotten på det här sättet. Vinner man en serie, som till exempel allsvenskan, ska man gå direkt upp i SSL, så är det i alla fal i min värld. Men allt det här är min personliga uppfattning. Vi (Sirius) ska ha ett möte på måndag och efter det kommer ett uttalande från föreningen, säger Kostov.

Förslaget ska nu ut till distrikten på remiss. Därefter tar förbundsstyrelsen ställning till utredningen och avgör om förslaget ska läggas fram till Tävlingskongressen 11 december för beslut. Om kongressen röstar bifall till förslaget införs förändringarna 24/25. Säsongen 23/24 blir kvalificerande.

Nya serieförslaget

De förslag som utredningen kommit fram till är att inom SSL dam och herr minska till 12 lag per serie, en minskning om två lag per serie. Att Allsvenskan damer minskas till två serier med 12 lag per serie, en minskning av två serier och totalt åtta lag. Att Allsvenskan herrar minskas till en serie med 12 lag, en minskning av en serie och totalt 12 lag. Att Herrar division ett kvarstår i nuvarande form.

Källa: innebandy.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!