Införandet av en elitlicens, som redan finns i många andra idrotter, rycker allt närmare för lagen i landets högsta innebandyserier. 1 maj 2019 måsta alla klubbar ha ett positivt eget kapital. Storvreta som tidigare klarat sig bra ekonomiskt hade ett tungt fjolår där bland annat flytten till IFU Arena inte gav det utfall man hoppats. I maj flaggades det för en bantad spelarbudget för representationslaget på herrsidan och minusresultatet för verksamhetsåret 2016/17 slutade på en miljon kronor. Detta redovisades på årsmötet i slutet av oktober.
Nu vänder sig föräldrar till barn som spelar i Storvreta IBK, som UNT varit i kontakt med, mot att ungdomslagen tvingas sälja Bingolotter för att hjälpa upp föreningens ekonomi.
– Vi vill inte hålla på med sånt här och det är inget vi känner glädje för men ibland behöver vi ta till såna här åtgärder, säger Kent Mattsson, ekonomiansvarig och kassör i styrelsen.
Och det är rätt många lotter (inte minst för de familjer med flera barn i Storvreta IBK:s verksamhet) det handlar om, enligt information från styrelsen som gått ut i mejl.
"Vi är medvetna om att vi tidigare beslutat att vi inte ska ha tvingade försäljningsaktiviteter, men vi hoppas att vi alla kan hjälpas åt att förstärka föreningens ekonomi. Vår målsättning är att alla lag skall sälja minst 200 lotter/lag" står det bland annat i informationen som UNT tagit del av.
Intäkterna för de 200 lotterna går inte till respektive lag utan till föreningen. För sålda lotter utöver de 200 går fem kronor per lott till egna laget.
Kent Mattsson berättar att man tittat olika försäljningsaktiviter. Detta är den första åtgärden.
Är anledningen till lottförsäljningen miljonförlusten?
– Det är klart att det ligger i botten. Vi måste få till en ekonomi i balans. Men vi jobbar brett och det här är en liten del, säger Mattsson, som inte vill gå in på vilka mer åtgärder som planeras framöver.
Han säger också att de styrande hittills hört förhållandevis få negativa reaktioner på den tvingande lottförsäljningen.
– Jag tror att de flesta förstår att vi är en ideell förening och måste finansiera vår verksamhet, säger han.
Nu planeras det för ett möte mellan styrelsen och ungdomskommittén för att, som Mattsson säger, "det här med lagkassor behöver redas ut".
I en tidigare artikel om Storvretas ekonomi framställdes det felaktigt som att Storvretacupen, som slår deltagarrekord så gott som varje år, gick minus.
– Cupen går absolut inte med förlust. Däremot ger den inte samma lönsamhet som tidigare, säger Kent Mattsson.
– Arvoderingen har gått upp. Det är ju allmänt att det är svårt att få folk att ställa upp för ideell verksamhet.