2017 redovisades ett negativt resultat på en miljon kronor. Förra året var det en halv miljon. I samband med årets årsmöte redovisades det åter igen ett minus på en miljon. Tunga siffror som Storvreta brottats med och som nu måste tas på allvar. Elitlicensen har införts fullt ut och i slutet av verksamhetsåret måste man kunna visa upp ett positivt eget kapital. Redan på onsdag tas beslut om vilka föreningar som är godkända och vilka som kommer att behöva ta till åtgärder för att inte bli tvångsdegraderade till nästa år. Storvreta vet att de inte uppfyller kraven.
– Vi har levererat in allt vi ska, bland annat en handlingsplan där vi redovisar vad vi gjort och vad vi tänker göra, säger ordföranden Ingemar Lundqvist.
Känns den realistisk?
– Den känns rimlig. Vi har pratat med Tomas Eriksson (med i licensnämnden) som tycker den ser bra ut men vi vet ju inte förrän vi är där.
Det stora problemet har varit personalkostnader. Anställda har sedan tidigare sagts upp men stora kostnader kopplade till detta har legat kvar.
– Hade vi inte tagit de släpande kostnaderna (pensionsinbetalningar mm) utan i stället skjutit dem framför oss hade vi kunnat göra en miljon plus. Men vi valde att göra rent hus, säger ordföranden, som säger att runt elitlaget har man inte ökat kostnaderna, snarare minskat, de senaste säsongerna.
Storvreta har numera digitaliserat sin redovisning vilket ska ge en bättre kostnadskontroll än tidigare. Och det är ett måste.
– Det handlar inte om någon hårdbantning men vi måste se över allting och vara tuffa på kostnadssidan.
– Vi måste dubblera vårt resultat så att vi hamnar på en nivå på två miljoner plus, minst. Men det finns stora pengar att hämta, bland annat på cupen som är en stor del av våra intäkter.
Är det här pressande för Storvreta?
– Inte pressande, det ska ju tas på det allvar det förtjänar. Man kan inte ta lättsamt på det, säger Lundqvist.
Den 1 augusti skulle alla handlingar vara inskickade till licensnämnden, som håller möte och fattar beslut om elitföreningarna 4 september. Föreningar som nekas elitlicens får följa handlingsplaner och
sista november ska en kontrollbalansräkning lämnas in. I april ska det egna kapitalet vara återställt.
Sirius gjorde ett minus på 300 000 kronor men har ett litet positivt eget kapital och ligger därmed bra till för att bli godkända.