Inför tester kring drog- och spelmissbruk för sina seniorspelare

Storvreta IBK går från ord till handling i kampen mot spel- och drogmissbruk inom idrotten. Under ett möte med klubbens representationslag utbildades spelarna om riskerna, och nu införs veckovisa tester för alla seniorspelare.

Under onsdagseftermiddagen fick Storvretas dam- och herrlag en genomgång hur testarna gick till.

Under onsdagseftermiddagen fick Storvretas dam- och herrlag en genomgång hur testarna gick till.

Foto: Adam Troy

Innebandy2024-11-29 12:00

Under onsdagskvällen hade alla spelare i Storvretas två representationslag ett gemensamt möte där spelarna utbildades inom drog- och spelmissbruk. Till skillnad från flera andra föreningar väljer Storvreta nu att gå från policy till handling och alla klubbens seniorspelare kommer veckovis behöva ta tester kring drog- och spelmissbruk.

– Anledningen är att det här är ett stort problem inom idrotten och vi vill göra våra spelare medvetna om riskerna. Vi vill vara en hållbar förening på alla sätt vi kan och belysa det här stora samhällsproblemet, säger Hannes Öhman, marknadschef för Storvreta.

– Det handlar inte om att vi misstänker att någon spelare tar droger, men vi vet av erfarenhet att det kan ske eftersom vi för några år sedan hade en spelare som hade problem. Om vi på något sätt fått indikationer på att något var fel skulle vi kunnat stöttat och hjälpt till mycket tidigare.

undefined
Hannes Öhman är tidigare spelare och ledare i Storvreta. Nu arbetar han som marknadschef för klubben.

Det är Kontigo Care som ligger bakom appen där spelarna varje vecka kommer behöva testa sig själva via en mobilapp, både genom att deras ögon skannas och genom ett självtest. Företaget berättar att samarbetet med Storvreta är deras första inom idrottens värld, en marknad där utövare lider en större risk än den generella populationen att ramla in i spelmissbruk.

– Det är extra stort hos elitidrottare, spelarna har ofta tid över och en extra inkomst som gör att man har råd att spela. Men steget från att ha råd till att helt plötsligt inte ha det längre går väldigt fort.

undefined
För flera år sedan hade Storvreta en spelare som led av ett beroende. Nu hoppas Öhman att dagens spelare ska stå bättre rustade om en lagkamrat drabbas av någon form av beroende.

Samarbetet kommer inledningsvis att pågå i tre månader, mellan december och februari, och sedan kommer klubben och deras spelare utvärdera hur allting har fungerat.

– Över tid är det något vi vill erbjuda alla i förening, allt från föräldrar till juniorspelare, det går att koppla på fler än bara seniorlagen. Men nu har vi valt att börja här.

– Man tycker kanske att innebandyn inte drabbas, det är inte samma löner och summor, men om en fotbollsspelare tjänar 500 000 kronor och spelar bort 400 000 är det likadant som en innebandyspelare som spelar bort 40 000 av en lön på 50 000. Någonstans hamnar man i en ekonomisk knipa.

undefined
Det är företaget Kontigo Care som utvecklat appen där spelarna ska testa sig själva.

Öhman har själv en karriär som spelare och tränare i SSL. Han berättar att det "redan under hans tid" spelades rätt mycket på bortaresorna.

– Jag var själv en av alla som tippade, som tur var spelade jag aldrig bort mer än vad jag hade råd att förlora. Och som sagt, det tror eller jag hoppas jag inte vi har någon spelare som gör nu heller, men tanken är att ifall de varje vecka måste svara på frågor kring ditt spelande så kan vi öka medvetenheten kring det. Det behöver inte handla om spelare i laget, utan man kanske har en kompis eller familjemedlem som är i riskzonen, och det här ger våra spelare en medvetenhet kring det.

undefined
Damlagets Mikaela Ulriksson jublar efter ett mål.

Går det här samarbetet att tolka som att Storvreta, under din tid som marknadschef, inte kommer samarbete med något spelbolag?

– Det är inte så enkelt. Det är klart att vi inte tycker att det är bra att folk spelar bort sina pengar, men vi har ingen sådan uttalad policy. Sedan har jag svårt att se oss ingå ett samarbete med något spelbolag, men vad SSL gör, som nästa säsong ägs av Svenska innebandyförbundet, ingår för samarbetsavtal kan inte vi som klubb bestämma över.

– Det handlar inte om vilket företag som syns. Varorna finns ändå, det är bara att öppna mobilen och det går inte att förhindra. Men om våra spelare förstår problematiken så kanske de blir mer reserverade kring spel, och det kan minska risken för missbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!