Den långa följetången om Alexander Rudds hjärnskakningar fick ett nytt kapitel när UNT på tisdagen publicerade en längre intervju med Storvretastjärnan. När undertecknad ivrigt tog del av Rudds utsagor kom jag på mig själv med att känna ett plötsligt illamående. Kulmen nåddes när han överraskande citeras: "Jag siktar på att göra första matchen hemma mot Växjö nästa söndag".
Nej, det ska du inte. Oavsett om du är världens bästa innebandyspelare eller har världens största vinnarskalle.
I ena andetaget: Alexander Rudd berättar att han haft kronisk huvudvärk och knappt orkat gå upp ur sängen den senaste tiden.
I nästa andetag: Rudd berättar att en ny migränmedicin ser till att han kan träna igen och snart är redo för match. Men framför allt: Läkarna har INTE avrått honom från att spela igen.
Hur är det möjligt?
Har läkarna ens gått igenom Rudds långa historik av huvudskador? Vilka konsekvenserna blivit? Hur hjärnskakningar förstört andra idrottares liv?
Fyra hjärnskakningar på fem år plus en hjärnhinneinflammation i somras. "Det är kämpigt. Från att jag fick hjärnskakningen i november så har jag inte gjort en hel träningsvecka och jag har problem i vardagen också", beskrev huvudpersonen själv för sex veckor sedan.
Uttrycket "ringer det varningsklockor?" är inget annat än en retorisk fråga i sammanhanget. När Rudd i intervjun med UNT säger att han inte velat låtsas som om problemen med hjärnan finns känner jag verkligen igen mig. Jag drabbades själv av sex (eller var det sju? Minnet sviker) hjärnskakningar inom loppet av fem år som ishockeyspelare.
Det fick räcka – och då jag mådde långt ifrån lika dåligt som Rudd beskriver att han gjort. Sedan dess har jag deltagit som försökskanin i ett forskningsprojekt, och efter en handfull olika röntgenundersökningnar konstaterades: minnet är försämrat och jag har utvecklat migrän.
Tillbaka till fallet Rudd. Det låter nästan som ett dåligt skämt: läkare träffar en elitidrottare som haft ihållande huvudvärk under en längre tid (senaste hjärnskakningen för ett år sedan). Läkaren ordinerar migränmedicin i hopp om att dämpa patientens huvudsmärtor.
Inte särskilt anmärkningsvärt. Men: att bara någon vecka efter att man konstaterat att medicinen gett effekt riskera att utsätta huvudet för nytt våld på innebandyplanen?!
Visst, beslutet att lägga av är svårare att ta för en spelare av Rudds kaliber än för en medioker hockeyallsvensk lirare som undertecknad. Men kom igen! Vägrar idrottaren själv undvika den uppenbara risken att få men för livet måste medicinsk personal göra allt de kan för att sätta stopp. En smäll till kan onekligen försämra Rudds livskvalitet. Notera att killen bara är 25 år.
Huvudläkare Nilsson ordinerar: Alternativ 1: Lägg av NU. Alternativ 2: Bli frisk – utan smärtlindrande. Vila sedan ett år innan eventuell comeback.