Damernas allsvenska ska minskas från fyra serier till två med tolv lag vardera till säsongen 2024/25, där säsongen 23/24 blir kvalificerande. Totalt minskas ligorna med åtta lag. På herrsidan minskas allsvenskan från två till en serie, och totalt försvinner tolv lag till säsongen 24/25.
Det är förslagen som röstades igenom vid innebandyns tävlingskongress i helgen som gick. Däremot drevs aldrig förslaget om en minskning av antalet lag i SSL igenom.
Åsikterna går isär bland de lokala klubbarna där Storvretas, Hagundas och Alundas damer återfinns, liksom Sirius herrar.
– Långsiktigt sett så tror jag att det är helt rätt. Det var lite åt det hållet som vi ville gå. Jag tror att kvaliteten kommer att höjas i damallsvenskan, där en bättre serie gör att steget upp till SSL blir lite mindre, säger Storvretas vice ordförande Henrik Ededahl.
Dimitar Kostov i Sirius tycker att beslutsprocessen har gått för snabbt.
– Jag tycker att det är ett förhastat beslut. Det kanske skulle gjorts över tre-fyra år istället, eftersom det ser ut som det gör i världen med ökade kostnader, plus att klubbarna inte återhämtat sig efter pandemin, samtidigt som publiken inte har hittat tillbaka. Jag skulle säga att det är lite taskig tajming, säger Dimitar Kostov.
Fredrik Axelsson, tränare i Hagunda, är lite inne på samma linje.
– Det känns som att man varit lite för snabb på bollen här. Sportsligt kan jag tycka att det är mycket bättre, med högre kvalitet, och jag tror inte det blir så stor skillnad ekonomiskt heller eftersom vi har resor till Norrland redan idag. Men jag tror inte klubbarna har hunnit sätta sig ned med de som faktiskt jobbar i lagen och pratat igenom det här ordentligt, säger han.
I Alunda som ligger i toppen av damernas allsvenska tror tränaren Daniel Eriksson att det sportsliga är vinnaren, men att det finns en ekonomisk osäkerhet.
– Personligen tycker jag att det är bra för sporten, och det blir bättre och mer förberedda lag som kommer upp i SSL, samtidigt som allsvenskan blir bättre. Men sedan har vi den ekonomiska biten med resorna som kan bli längre. Det kommer att kosta mer. Och då är frågan hur villiga är bygden att hjälpa till? Företagen har det kärvt i de tiderna som är också, säger han.