FSSL:s hot om att bryta sig ur förbundets liga och starta en egen kanske därmed blir verklighet.
– Vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Vi vill nu vädja till elitföreningarna att inte starta en fristående liga. Det skulle försvaga svensk innebandy, som vilar på tanken om att elit och bredd ska samverka, säger Klas Hedlund, styrelseledamot i Svenska innebandyförbundet, i ett pressmeddelande.
Föreningen svenska superligan, som består av 28 elitföreningar, har under en längre tid arbetat för att få mer inflytande över rättighetsbeslut och större del av sponsorintäkterna eftersom man anser att förbundet inte uppnår tillräckligt bra resultat.
Anders Murman från Sirius IBK och Hannes Öhman från Storvreta IBK är de tre Uppsalalagens representanter i den referensgrupp som har företräder SSL-föreningarna.
– Det står väl ganska tydligt i pressmeddelande vad vi vill och vad förbundet vill. Vi i referensgruppen ska ha ett möte i morgon där vi ska prata om hur vi ska gå vidare, säger Hannes Öhman, försäljnings- och marknadschef i Storvreta IBK.
Innebandyförbundet har försökt möta kraven genom att bland annat föreslå ett gemensamt bolag för att förvalta rättigheterna. Men den 5 december presenterade FSSL ett avtalsförslag om att helt ta över rättigheterna.
– Som det ser ut i dag har vi det svårt att göra det vi vill. Vi vill göra som SHL-hockeyn och skapa ett SSL AB som har SSL som sin enda produkt. Vi vill absolut inte ta pengar från bredden, men vi hävdar att det säljs för dåligt från förbundets sida och det borde finnas pengar att hämta in vad gäller rättigheter. Och när vi pratar med förbundet är det landslaget och bredden som sponsorer framför allt betalar dem för. Då kan ju förbundet lika bra släppa SSL till oss föreningar, säger Hannes Öhman.
Klas Hedlund från förbundet igen:
– Vi har erbjudit elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna, men vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, säger Klas Hedlund.
24 av 28 elitföreningar har skrivit under en avsiktsförklaring och är eniga i konflikten. Samma föreningar måste uppfylla förbundets ekonomiska krav i den nya elitlicensen som införs från och med nästa säsong.
– Ingen av föreningarna är emot elitlicensen, men det ges ju inte de rätta förutsättningarna för att tjäna de pengar som krävs. Vi får i dag 7 000 kronor för en tv-sänd match och då ska vi ta bort reklam som vi har sålt eftersom det är förbundet som äger rättigheterna när det är tv-sända matcher. Detta kan vi bara inte fortsätta att acceptera, säger Hannes Öhman.