Hon leder guldjakten i IFU: Blir som att komma hem

Camilla Granelid, med uppländska rötter, ska leda Sverige mot ett nytt U19-VM-guld. "Det blir lite som att komma hem för mig", säger förbundskaptenen om mästerskapet i IFU Arena.

Camilla Granelid från Alunda är förbundskapten för det svenska U19-landslaget som jagar guld i IFU Arena den här veckan.

Camilla Granelid från Alunda är förbundskapten för det svenska U19-landslaget som jagar guld i IFU Arena den här veckan.

Foto: Svensk innebandy

Innebandy2021-08-31 07:00

Förberedelsetiden har varit lång. Samtidigt har det svenska laget haft minimalt med tid tillsammans. Pandemin har gjort att mycket av landslagsverksamheten legat på sparlåga men nu ska det mästerskap som var planerat till maj 2020 äntligen avgöras i Uppsala.

– Man har ju laddat upp och tryckt på paus. Tvivlet har börjat öka för om man ska få spela eller ej. När det väl blev klart att vi får spela blev man ju otroligt tacksam för att de här spelarna ska få uppleva detta. 

– Det har varit frustrerande men inte så mycket man kan göra åt. Jag är tacksam för att SSL ändå rullat på och att många kunnat spela på elitnivå. Spelarna som fått tagit en paus helt har mått ganska dåligt. Är det något man verkligen brinner för är det en del av ens identitet som tas bort när man inte får göra det, säger Camilla Granelid om den ovissa tiden.

undefined
Camilla Granelid från Alunda är förbundskapten för det svenska U19-landslaget som jagar guld i IFU Arena den här veckan.

Den tidigare elitspelaren, som delar huvudansvaret med Johan Hydling, är ursprungligen från Alunda men har nu bott i Falun, där hon till vardags jobbar på innebandygymnasiet, mer än halva livet. Hon blev förbundskapten 2016 och har kontrakt över nästa VM, som kommer redan i maj. 

Hon pratar om att detta blir den kortaste VM-samlingen någonsin. Från att truppen samlades i Uppsala i söndags till finaldagen är det bara en vecka. Efter några förberedande träningsdagar blir det fem matcher på fem dagar – i en arena hon uppskattar.

– Det kan knappast bli bättre. Under Finnkampen var det en tjejklack så tjejröster hördes överallt, det var fantastiskt. Nu blir det i alla fall 300 i publiken, vi hade önskat mer men får hoppas att de låter som 1 000, säger hon.

undefined
Camilla Granelid duschas efter det svenska VM-guldet i St Gallen i Schweiz 2018.

I gruppen väntar Slovakien, Lettland och Tjeckien men i slutändan handlar mästerskapet mycket om att besegra ärkerivalen Finland. De senaste årens möten har varit jämna. Segrar har blandats med förluster.

– Det kommer inte bara att bli att hämta hem det, man jag tycker nog att vi ska vinna det här. Men statistiskt är det jämnt.

Vad är det för spel som ska ge framgång?

– Vi vill ju bestämma, ha taktpinnen i matcherna oavsett om vi har bollen eller inte. Första framåt är ett begrepp. När vi vinner bollen ska första touch vara framåt i banan. Alltid offensivt initiativ. Vi ska anfalla med fyra, hela tiden fylla på med en fjärde anfallsspelrare. Rörligt anfallsspel med positionsbyten och återerövring med aggressivt spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!