Genomgång: Allt inför mötet mellan Storvreta och Libk

Serieledaren Storvreta är på jakt efter revansch efter tunga förlusten mot Mullsjö sist och möter ett Linköping som man brukar ha svårt för. Här är allt du behöver veta inför dagens tungviktarmöte i Svenska Superligan.

Innebandy 13 februari 2021 09:33

LIVE-TV 14:50: Se matchen mellan Storvreta och Linköping här!

Det brukar bjudas på fin och jämn innebandy när Storvreta och Linköping drabbar samman i SSL. Det finns ingen anledning att tro annat inför lördagseftermiddagens drabbning. Två lag slåss om viktiga poäng och då är en matnyttig lathund med allt som är intressant inför denna högintressanta duell på sin plats.

Formen:

Storvreta IBK: Serieledaren hade inte förlorat efter ordinarie tid innan årsskiftet och bara två förlängningsförluster mot Linköping och Mullsjö fanns på det negativa kontot. Nu har man inkasserat nollpoängare i två av sex matcher under 2021 och i senaste fighten mot ett krisstämplat Mullsjö. Förlusten i onsdags tog slut på en segersvit som var uppe på tre raka matcher. 

Linköping IBK: Tre raka segrar för Libk – och fem vinster senaste sex matcherna. Det är förstås en fin rad. Men man ska komma ihåg att Linköping haft ett relativt behagligt schema och bara mött lag som finns på undre halvan efter årsskiftet och dessutom behövt förlängning för att avgöra i flera av matcherna.  Att man bara tagit en trepoängare senaste fyra matcherna mot lag som Jönköping, Höllviken, Sirius och Thorengruppen måste ses som ett misslyckande. 

Offensiven:

Storvreta IBK: Sylvasst offensiv, förstås. Innan förlusten mot Mullsjö hade Storvreta gjort 31 mål under sin segersvit på tre matcher – men var mållösa i över 43 minuter mot Mullsjö i onsdags. Bärande delen i det offensiva artilleriet är oftast förstafemman där kvartetten Tobias Gustafsson, Robin Nilsberth, Albin Sjögren och Niklas Winroth mer eller mindre alltid finns med varierande femte alternativ. Förstecentern Winroth har dock varit skadad senaste tiden och stått utanför truppen. "Vreta" har inte gjort mest mål men har det hösta målsnittet i ligan (Dalen har gjort fler mål men spelat en match mer). 

Linköping IBK: Här har produktionen, framförallt senaste tiden, varit väldigt isolerad till en enskild kedja. Karlsson-Palmén-Seth leder lagets offensiv och var synnerligen heta innan uppehållet. Just Karlssons målskörd sticker ut. På 18 matcher har det blivit 22 mål för 31-åringen som bara är ett mål från att tangera sitt målrekord i SSL. Skillnaden i fjol (då han satte nytt personligt rekord i mål gjorda) var att han behövde 31 matcher för att göra 23 mål.

 

Defensiven:

Storvreta IBK: Storvreta är ett av tre lag som ännu inte sprängt 100-vallen när det kommer till insläppta mål. Man är tvåa i statistiken insläppta mål efter Falun. Viktor Klintsten är en av SSL:s bästa målvakter och som backup finns Emil Lindblom som är given i U19-landslaget. Klintsten var krasslig i onsdags och stod åt sidan. Kan möjligen vara tillbaka inför lördagens match. 

Linköping IBK: Storvreta, Falun och Linköping. Där finns lagen som ännu inte nått upp till 100 insläppta mål. Har en väldigt solid backbesättning och i mål har Andreas Blom verkligen tagit kliv under säsongen. 

Storvretas hemmaspel: Åtta raka trepoängare hemma den här säsongen var en svit som gick upp i rök när Mullsjö, något överraskande, vann i Storvreta IBK sporthall i onsdags. Det var första förlusten på hemmaplan för Storvreta på nästan ett år.

Linköpings bortaspel: Åtta matcher på bortaplan – sex segrar och blott två förluster. Är just nu uppe på tre raka bortasegrar. Det ska tilläggas att man bara mött lag på undre halvan på bortaplan. Enda undantaget är Dalen. 

Spelarsviterna:

Storvreta IBK:
– Albin Sjögren har gjort poäng i 15 raka hemmamatcher (fjolårssäsongen inräknad).
– Alexander Rudd har gjort poäng i 6 raka matcher.
– Alexander Rudd har gjort mål i 5 raka matcher.
– Robin Nilsberth har gjort poäng i 4 raka matcher.
– Tobias Gustafsson har gjort mål i 3 raka matcher.

Linköping IBK:
– Simon Palmén har gjort poäng i 21 raka bortamatcher (fjolårssäsongen inräknad).
– Simon Palmén har gjort poäng i 13 raka matcher.
– Oskar Seth har gjort poäng i 9 raka matcher. 
– Martin Karlsson har gjort poäng i 5 raka bortamatcher.
– Martin Karlsson har gjort mål i 4 raka bortamatcher. 

Några snabba:

* Tobias Gustafsson, med Libk-förflutet, är glödhet i SSL och har stått för elva poäng (6+5) de senaste tre matcherna. Han gör nästan alltid mål mot sin gamla klubb. Det mer eller mindre enda undantaget sen han lämnade Östergötland var mötet i höstas då han blev mållös.

* Simon Palmén har två sanslöa sviter igång. Bortasviten på 21 raka matcher är förstås helt otrolig. Faktum är att Palmén stått för poäng i samtliga matcher den här säsongen utom en. Det var första mötet med Storvreta. 

* Niklas Winroth har varit utanför laget en tid på grund av skada och är fortsatt indisponibel. Även Simon Götz saknas under lördagen och frågetecken finns för Hampus Ahrén. Det är tre mycket viktiga spelare för Storvreta. 

* Matej Jendrisak har drabbats av skadebekymmer och är inte tillgänglig för spel i helgens match. Det är oklart hur länge Libk:s tjeckiske stjärna blir borta. Det är ett knä som spökar. 

* Det är ofta jämnt mellan lagen. Både denna säsong och förra krävdes det förlängning i matcherna i sporthallen i Linköping. Fjolårets möte i Uppsala slutade 6-5 till Storvreta efter ordinarie tid. Det efter att Linköping hade 5-2 med sig in i sista fem minuterna. 

* Linköping har ett synnerligen tufft schema kvar. Mer eller mindre samtliga lag finns i toppen av SSL och av de kommande fem matcherna är fyra på bortaplan mot Storvreta, Växjö, Pixbo och Kalmarsund. 

* Matchen spelas i Storvreta IBK sporthall istället för IFU Arena. Det är Uppsala kommun som tagit beslutet efter att man upptäckt brister i takkonstruktionen på serieledarens ordinarie hemmahall. 

 

Inför matchen

Storvreta IBK Linköping IBK
Matchstart: 15:00 (sändningen startar 14:50)
Kommentatorer: Kristoffer Widlundh & Mika Packalén

* Mötet mellan Storvreta och Linköping är det andra för säsongen. I första mötet segrade Linköping hemma i sporthallen och var då det första lag att segra mot Uppsalalaget denna säsong.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa