Går en miljon back

En miljon kronor back. Storvreta IBK blöder ekonomiskt – och anledningarna är flera. ”Nu handlar det om att vidta de åtgärder som krävs”, säger mångårige styrelseledamoten Kent Mattsson.

Tungt. Storvreta IBK blöder ekonomiskt och gick en miljon kronor back under 2016/17.

Tungt. Storvreta IBK blöder ekonomiskt och gick en miljon kronor back under 2016/17.

Foto: Staffan Claesson

Innebandy2017-10-27 10:45

Storvreta IBK:s årsmöte under torsdagskvällen handlade i mångt och mycket om ekonomin och röda siffror visades upp.

Klubben gick cirka en miljon kronor back verksamhetsåret 2016/2017.

– Det ska ställas till en omsättning på cirka totalt 21 miljoner, så förhållandevis är det ingen stor förlust, men den är allvarlig, säger Kent Mattsson, som agerat ordförande i klubben alltsedan Mats Åkerlunds tragiska bortgång förra vintern.

Under årsmötet avböjde han dock ordförandeposten (Henrik Ededahl valdes som ny ordförande), men Kent Mattsson fortsätter som ordinarie ledamot.

Kent Mattsson förklarar Storvretas miljonmiss i tre steg.

Ett: Satsningen på marknadssidan har kostat mer än den har smakat.

– Tidigare styrelsen valde att investera i en större organisation på marknadssidan som inte har gett resultat. Det har visat sig vara tydligt, säger Kent Mattsson.

Två: Flytten till Fyrishov till IFU Arena gav inte något uppsving för superligalaget.

– Flytten till IFU gav inte alls de förväntande intäkterna vi hade räknat med. Vår målsättning var att det skulle komma mer folk i en ny arena, men det visade sig att vi förlorade publik gentemot Fyrishov, säger Kent Mattsson vars förening inte har några flyttplaner.

– Vi har ett avtal med IFU och det gäller tills vidare. Det finns givetvis ett alternativ att flytta tillbaka, men det vore ett steg tillbaka, både för oss och för innebandyn. Det vi måste göra i stället är att hitta lösningar som är lockande för publik att komma till IFU. Vi har lärt oss vad vi behöver göra för att anpassa oss till IFU Arena, säger Kent Mattsson.

Tredje anledningen bakom miljonförlusten är Storvretacupen. Den stora ungdomsturneringen har gått från plus till minus och blivit en dyr affär i stället för en tänkt kassako.

– Cupen växer och blir allt större men kostnaderna växer i högre takt än intäkterna. På fyra år har intäkterna för cupen minskat med 500-700 000, säger Kent Mattsson.

Hur kommer detta sig?

– Det är ökade kostnader generellt, men det är väsentligt ökade kostnader när det kommer till personal. Det är svårare och svårare att få ideellt arbetande människor att ställa upp, och i dag handlar det i större utsträckning om arvoderande personer som jobbar kring Storvretacupen.

Storvreta IBK har tillsammans med Uppsala kommun en målsättning att ha tusen deltagande lag år 2020, en målsättning som inte bara är hög – utan också ekonomiskt otroligt tuff.

– Det finns en tydlig tröskel efter 600 lag. Ska vi upp med 50 lag till i cupen motsvarar det kostnaden för 100 lag till, säger Kent Mattsson.

Kent Mattsson är övertygad att den nya budgeten kommer att gå ihop, budgeten som säger att Storvreta IBK ska gå 240 000 kronor plus under verksamhetsåret 2017/2018.

– Nu har vi gjort djupgående analys och har bra kontroll på kostnaderna. I nästa steg handlar det om att vidta de åtgärder som krävs och vi är beredda att agera fort. Vi ska genomföra en kontrollrevision någon gång i december för att se hur vi då ligger till, säger Kent Mattsson.

Föreningen har därtill föreslagit en stadgeändring om sex ledamöter i styrelsen i stället för dagens åtta, med målet att det ska ge den anställda personalen ska få mer rörelsefrihet i det operativa arbetet.

Under årsmötet kunde dock endast fyra ledamöter röstas fram (Kent Mattsson, Lars-Olov Gezelius, Ingemar Lundqvist, Johan Carlström) och styrelsen kommer att fylla vakanserna med två till tre adjungerande ledamöter.

– Förslaget är att vi ska sex ledamöter plus ordförande, men det kommer att tas beslut om på ett extra årsmöte, säger Kent Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!