En överlevare och vinnare: Tumören var som en tegelsten

Rollerna han har haft – i en rad olika sporter – är många men den tuffaste matchen gick Nikola Marincic vid sidan av planen. Superliganykomlingens sportchef berättar om tidigare sjukdomen och om lagbyggets utmaningar.

Nikola Marincic har varit spelare och tränare i Hagunda men sedan sju år tillbaka är det sportchefsrollen han innehar. Tillsammans med Erik Jällrud byggs nu ett lag för superligan.

Nikola Marincic har varit spelare och tränare i Hagunda men sedan sju år tillbaka är det sportchefsrollen han innehar. Tillsammans med Erik Jällrud byggs nu ett lag för superligan.

Foto: Peter Bohlin

Innebandy2021-05-26 18:30

Först fick han ont i ryggen. Sedan kom värk i hjärtat. Nikola Marincic förstod att något inte stod rätt till och valde att åka till akuten. Det var tur. Annars kanske han inte hade levt i dag. 

– Det var väldigt allvarligt. Jag var inte säker på att jag skulle vakna upp från operationen. Det var en ganska tuff operation, det hade fastnat lite på hjärtat och en del satt fast i lungan. Jag låg tolv timmar på operationsbordet och på IVA i nån vecka efteråt. Men det gick bra som tur var, säger Nikola Marincic.

"Det" var en tumör modell större som fanns i hans kropp.

– Det var mest bara tur att jag upptäckte det. Jag åkte till akuten och de vill inte släppa mig innan de gjort en magnetröntgen. Då såg de en tumör på 20 gånger 10 centimeter och fem centimeter tjock. Det var som en liten tegelsten. Det blev en chock, säger Nikola.

Han opererades i mars 2018. Tre år senare jublade han, som en av två sportchefer, för att Hagunda tagit klivet upp i superligan. Ett långsiktigt mål hade nåtts när Warberg i april besegrades i kvalet.

– Jag kom tillbaks som sportchef för sju år sedan och då satte vi en plan. Den är inte officiell (skratt). När jag kom hade vi precis missat division I-kvalet. Vi visste redan vilken möjlighet som finns i Hagunda och Vänge och tänkte: vi väcker upp björnen och hade ett tydligt mål om att spela SSL. Hade man sagt det då hade folk bara skrattat, berättar han.

Han säger att han mår bra men helt återställd från sjukdomen är han inte.

– Efter omständigheterna mår jag fantastiskt bra men jag blir ju trött om jag håller på för mycket. Jag försökte gå nån golfrunda men pallade bara 13 hål, sen fick man vila.

Han ser sig som Hagundakille i grund och botten men det var först i 13-årsåldern som han och familjen hamnade i Vänge. Till en början bodde de i Gottsunda innan det blev flytt till Stockholm under en kort period.

– Sen blev det upp till Morjärv utanför Kalix. Farsan köpte Morjärvs snickerifabrik och vi bodde där i fem år. Sen väl tillbaka till Uppsala och  hamnade då ute i Vänge.

I Hagunda har han varit spelare, tränare och numera sportchef i inom innebandyn. Han har även spelat fotboll i klubben och varit med och startat upp en lacrossesektion (!). Det senaste tillskottet han varit med och tagit fram är en padelsektion.

– Det som är så kul med Hagunda, i styrelse och runtomkring, är att det sjukt många vinnarskallar. Vi har fantastiska styrelsemöten, det är så att man längtar till styrelsemötena. Ideerna flödar.

Familjen härstammar från den kroatiska delen av Bosnien och Nikola har faktiskt spelat ett par landskamper och även coachat det kroatiska landslaget. Han har "varit inne och petat överallt" som han säger. 

Och det kanske inte många känner till är att han har en karriär inom amerikansk fotboll. Han inledde i något som hette Uppsala City Suns innan steget togs till Uppsala 86ers och senare även spel med Solna Chiefs. Han var så pass bra att han fick spela några landskamper i sporten men den var inte alltid helt lätt att kombinera med innebandyn.

– Jag kommer ihåg nån gång när vi skulle spela kval uppåt mot Bälinge. Jag hann spela en halv träningsmatch med 86ers och kom ju rejält taggad. Jag åkte på matchstraff efter tio minuter ...

Idrotten har alltså hela tiden varit en stor del av hans liv. När en knäskada satte stopp för det egna spelandet gick han över till tränarrollen.

Och engagemanget finns kvar. Visserligen försökte han lämna över sportchefssysslan till Erik Jällrud för några år sedan men det var för roligt att hålla på att de två nu delar uppdraget att ge Hagundas representationslag de bästa förutsättningarna att nå framgång. Om bara några månader inleder de sina historiska första säsong i superligan. Nikola ser det som en prövostund.

– Det blir verkligen ett elddop för att se om vi fixar det här. Det är hårt jobb. Som tur är det en organisation som att vi märker håller. Ingen stress alls när det gäller budgetar och runt laget. Det är en ganska skön känsla. Och sponsorerna sluter upp. Det känns jättebra.

Men laget då? Hur ska det kunna klara sig i en ny högre serie? Som nykomling är det inte lätt att värva spelare som andra klubbar är ute efter. Dessutom är konkurrensen stenhård lokalt med både Storvreta och Sirius verksamma på samma nivå i staden.

– Vi har ändå haft en del bra diskussioner. En del av de bästa superligalagen har ett koncept klart de kunnat erbjuda spelare och där får vi lära oss lite. Det är som alltid, man tycker att man har stolpe ut på vissa, men då är det något vi kunnat göra annorlunda. Det har jag tagit lite lärdom av också. Jag är övertygad om att få ihop en grupp som är sjukt vältränad och taggad.

När du ringer och säger att du är från Hagunda, lyssnar folk?

– Det är många gånger man tänker, vet de ens vilka Hagunda är? Men tack vare vår publik och resultaten i allsvenskan de senaste åren har vi fått rätt mycket plats i tidningar. Jag tror att många har koll på att vi är en förening som et är bra drag kring och många säger att man har hört mycket gott om Hagunda. 

Spelartruppen är långtifrån satt för stunden. Backen Kristian Adolfsson har aviserat att han lägger av och än mer meriterade Fredrik Holtz och Jakob Drews är stora frågetecken.

– Det är en del frågetecken och pratar med ett gäng namn som vi vill ha in. Just nu är det en lite mindre grupp som tränar men en väldigt motiverad grupp. Det är runt 15-16 utespelare plus målvakt som kör på hårt. Vi kommer att behöva få in ett antal namn, vi siktar på att få in fyra fem spelare.

Hur ser på konkurrensen med ytterligare två superligaklubbar i Uppsala?

– Storvreta känns ju lite  som… jag vet inte. Lagen topp fyra eller topp sex spelar i en egen liga. Det är inte så många andra som kan vinna guld. De går för spelare som vi i dagsläget inte kan få. Sirius är mer en konkurrent vilka spelare man kan få, de är lite mer etablerade än oss och har pratat lite mer med elitspelarna genom åren och ligger lite före. Men vi struntar i vad alla andra gör och och fokuserar på vad vi måste göra.

Han låter inte det minsta orolig. Saker och ting löser sig. Han är ingen husbyggare i grunden ändå har han varit med och ritat och byggt det hus han nu bor i. Det går att lära sig nya saker. Och vem vet vad som står i den där planen han var med och satte upp för Hagunda för sju år sedan som inte är officiell? 

Nikola Marincic

Ålder: 51 år

Familj: Tilde 11 år.

Bor: Lindbacken.

Yrke: "Efter tolv år i IT-branschen sade jag upp mig i oktober och startade ett bolag med en gammal kollega och vi har precis landat vårt första projekt". 

Roll: Sportchef i Hagunda.

Största innebandystund: ”Hade varit enkelt att säga när vi gick upp men den planen har funnits så länge att det blev lite av en självklarhet. Jag säger Stjärncupen. Man åkte till Karlstad i några dagar, spelade, hade roligt och fick möta bra lag. En höjdpunkt varje år".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!