Storvreta kan förlora elitlicens efter inställda cupen

I vintras fick Storvretacupen ställas in med kort varsel för andra gången i rad. Det innebar en stor ekonomisk smäll för föreningen, som nu gör att klubben riskerar att förlora sin elitlicens.

Storvreta riskerar förlora elitelicensen på grund av ekonomiska svårigheter. (Arkivbild)

Storvreta riskerar förlora elitelicensen på grund av ekonomiska svårigheter. (Arkivbild)

Foto: Per Wiklund

Innebandy2022-09-29 09:16

I mitten på förra veckan meddelade Sirius innebandy att elitverksamheten var i ekonomisk knipa. Man hade ett underskott på 300 000 kronor i verksamheten och har fått en handlingsplan från förbundet som måste uppfyllas för att få behålla elitlicensen. Nu står det klart att även Storvreta har det kämpigt med ekonomin. 

I ett pressmeddelande berättar man att det senaste bokslutet visade både en förlust och ett negativt eget kapital, och att man därför inte uppnår kraven för elitlicens. 

Anledningen till det negativa resultatet uppges vara att föreningen har tagit förlusterna efter att Storvretacupen ställts in för andra året i rad. Föreningens cup- och lägerverksamhet drivs via dotterbolaget "Storvreta cup & camp AB". Enligt pressmeddelandet har man ändå valt att ta cupens förluster i moderbolaget, varpå det ekonomiska resultatet blivit lidande. 

– Allting här hör till Storvretacupen. Det stora problemet är att alla kostnader redan var tagna. Hade vi kunnat strypa tidigare så hade vi inte behövt betala för mat, hotell och annat som bara blev skrotvärde. Sen är det också en vinst som uteblev, berättar Henrik Ededahl, vice ordförande i Storvreta.

Hur stora var de ekonomiska förlusterna från Storvretacupen? 

– De utbetalningar vi gjorde när vi räknar cupens genomförande var ungefär 2,1 miljoner som vi betalade ut för mat och hotell som vi inte hade någon användning av. 

Utöver detta valde Storvreta även att betala tillbaka anmälningsavgifterna till de föreningar som anmält sig till cupen. 

Under pandemin sjönk sponsorintäkter för många idrottsklubbar. Så även för Storvreta, men inför den stundande säsongen ser man ändå att den negativa utvecklingen verkar ha stannat av. Målsättningen är att få in lika mycket pengar från sponsring som förra säsongen, men Ededahl medger samtidigt att Uppsala är en svår stad rent sponsringsmässigt.

– Jag tror att vi har en ganska hög konkurrens i elitidrotten i Uppsala. Vi är många lag som krigar på marknadsbiten. Den biten är svår, och vi ser att det är många SSL-klubbar i landet som har högre intäkter än oss. Jag tror inte att det är för att de sliter mer än oss. Vi ser generellt att vi har svårt med sponsorintäkter. Jag vet inte varför, om det är att vi är en universitetsstad och att de stora bolagen är internationella. 

Innan 1 juli 2023 måste nu Storvreta kunna visa upp ett positivt kapital. Det är en summa på 1,5 miljoner som måste hittas på ett år. Henrik Ededahl menar att man har goda förhoppningar att klara det.

– Till att börja med så ska vi genomföra en cup, det är det viktiga i sammanhanget. Sen har vi vidtagit åtgärder, det finns inga onödiga utgifter. Vi spelar med en lite mindre trupp på herrsidan, vi har till och med sålt en spelare. 

– Med den omsättning vi har – vi omsätter ändå 23 miljoner – så ser vi att de små förändringarna kommer vända det här. Och får vi även genomföra cupen så ser vi inga problem.

Detta är inte första gången som Storvreta haft problem med elitlicensen. Inför de två senaste säsongerna har Storvreta stundtals haft problem med att uppfylla kraven för elitlicens. 2019 hade man ett negativt eget kapital och sattes under handlingsplan, 2020 fick man en förlängd handlingsplan på grund av coronapandemin, och 2021 lyckades man visa ett positivt eget kapital. 

Storvretacupen

Storvretacupen är världens största innebandyturnering och arrangerades första gången 1994.  Över 600 lag brukar delta i jättearrangemanget och är en stor inkomstkälla för Storvreta IBK.

Ungdomsturneringen har nu ställts in två år i rad på grund av coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!