För att få spela i SSL krävs det 500 publikplatser – och samtliga ska vara sittplatser. Detta gäller från och med nästa säsong. Publik får inte sitta på stolar eller bänkar på golvnivå i direkt anslutning till planen. Dessutom finns det bestämmelser gällande belysning, lägsta takhöjd och resultat- och klocktavlans uformning.
Olandshallen håller inte SSL-mått och kan inte heller med några enkla åtgärder bli godkänd.
– Det krävs en större ekonomi och en större hall för att spela i SSL. Det är tråkigt om vi inte kan spela i SSL på grund av det, säger Annica Uddström, sportchef i Alunda IBF.
Publikplatserna är den stora stötestenen. 500 sittande åskådare kan kräva en stor ombyggnad av Olandshallen – eller en helt ny arena. Det går dock att ansöka om dispens hos Svenska Innebandyförbundet – och det är inte troligt att Alunda skulle nekas elitlicens för att hallen inte håller måttet publikmässsigt. Men på sikt skulle nog förbundet kräva en handlingsplan för bevilja elitlicens.Vi ö
– Vi önskar att Östhammars kommun kunde bidra med ett elitbidrag eller något sådant, så att vi har möjlighet att driva ett elitlag. Det är våran förhoppning om att kommunen ska satsa på en större hall. Det behövs en hall till. Vi kan inte ens träna tre dagar i veckan. Vi åker till Gimo för att träna eftersom det inte finns tillräckligt emd tider hos oss, säger Annica Uddström.
Att Alunda skulle vara ett SSL-lag nästa säsong kanske låter som en utopi för många, men tittar man på tabellen och vad laget har gjort den här säsongen – seger mot bland annat Storvreta – så är det inte alls omöjligt.
– Som det ser ut nu har vi stora chanser att spela SSL-kval. Vi är jätteglada och stolta över säsongen hittills, säger Uddström.
Men någon beredskap för SSL-spel har man varken i klubben eller i Östhammars kommun.
– Vi har inte haft någon diskussion om det, säger Tomas Bendiksen, vice ordförande i kultur- och fritidsnämden i Östhammars kommun, som dock är medveten om att Alundas damlag ligger bra till i den allsvenska tabellen även om han – som han säger – "inte har järnkoll på innebandyn."
Hur kommer Östhammars kommun att hantera Alunda IBF om damlaget går upp till SSL?
– Jag kan varken säga bu eller bä. Skulle Alunda gå upp till SSL får det bli en bred diskussion. Först och främst i kommunstyrelsen, säger Tomas Bendiksen.
Lördagens allsvenska toppmöte mellan Alunda och Nacka slutade 1–7. Men trots resultatet behåller Alunda sin kvalplats till SSL med råge men passerades av Nacka i tabellen.
Nu var slutsiffrorna lite missvisande. Alunda hade tre (!) ramträffar och ett powerplay vid ställningen 1–3 i slutet av andra perioden som man inte kunde utnyttja. I stället blev det 1–4 när det var två sekunder kvar – ett psykologiskt blytungt baklängesmål för Alunda.
– Nacka har mer av spelet och mer boll, men i första perioden hade vi mer klara lägen – och tar vi ledningen där... då orkar man släppa in mål också, säger tränaren David Söderström.
Till sist: De fyra första lagen i de två allsvenska serierna går till SSL-kval. Två áv de åtta lagen kommer att spela i SSL nästa säsong.
MATCHFAKTA
Alunda–Nacka 1–7
(0–2, 1–2, 0–3)
Målen: 0–1 (5.34) Victoria Ström, 0–2 (15.28) Linnea Lindgren, 0–3 (26.35) Kajsa Garpenbeck, 13 (33.13) Hanna Björndahl, 1–4 (39.58) Emma Nordsäter, 1–5 (47.16) Ida Hultman, 1–6 (48.25) (tom bur), 1–7 (53.56) Emelie Stigell.
Publik: 243.