"Inget för face down-generationen"

Tiderna förändras, det är sen gammalt. Under veckan har UNT firat 125 år genom att vara ute i Uppsala och prata med läsare. I måndags var jag själv involverad i aktiviteterna då jag och några till drog till Gottsunda Centrum.

4 december 2015 09:30

Jag är själv inte lastgammal, 26 år är väl ingen ålder egentligen? Jag fick dock ett ganska bra kvitto på att tiderna förändras och det snabbt när jag stod där i Gottsunda och träffade stora och små. Stigas klassiska hockeyspel känner alla till, det var vad jag trodde i alla fall. Jag minns själv när jag var liten och fick ett hockeyspel till Chanuka. Det var den största av lyckor och förutom standardlagen Sverige och Finland så minns jag även att jag fick till Kanada med ”stjärnorna” 66 (Mario Lemieux), 77 (Ray Bourque) och så klart 99 (Wayne Gretzky). Att spela hockeyspel var det roligaste jag visste och det blev ett oberäkneligt antal matcher och turneringar hemma hos mig.

Det har gått 20 år sedan de där glansdagarna vid hockeyspelet. Därför var det intressant att se hur det såg ut bland barnen på Gottsunda centrum. Jag hade mina föraningar om att hockeyspel inte längre var ”inne” om man säger så utan att det mer handlade om Fifa 16 och Pro evolution soccer för det som Hammarbytränaren Nanne Bergstrand kallar för ”face down-generationen”.

De barn som kom fram till mig i måndags hade nämligen ingen aning om hur det där hockeyspelet fungerade. Jag fick pedagogiskt visa barnen vilka spakar som gick till vilka spelare och hur det hela fungerade. Motoriken satt inte riktigt där och det kändes inte heller som att de var särskilt intresserade av att lära sig. Det hade varit intressant att se hur reaktionerna hade varit om vi på UNT i stället hade investerat i ett PS4 med Fifa 16 i stället. Min känsla är i alla fall att kön hade ringlat lång genom hela gallerian.

Inget dåligt med det egentligen, även om jag tycker att dagens ungdomar faktiskt borde ge bordshockeyn en chans. För mig var det mest en intressant iakttagelse om vad som gäller hos den yngre generationen för tillfället. Eller förresten, yngre och yngre, jag sitter själv med Fifa 16 ibland i soffan med mina vänner. Så nästa gång UNT ska fira något så är ni välkomna att utmana mig i det i stället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels