Ineffektivt Ais föll

ISHOCKEY. Två lägen i fem mot tre och ytterligare mängder med chanser i fem mot fyra. Men Almtunas ineffektivitet i power play var påtaglig.
– Det är där vi förlorar matchen, säger Daniel Hermansson efter 1–3 hemma mot Mora.

30 november 2012 22:18

Vi ska säga det direkt. Almtunas enda mål i matchen, Eric Norin snyggt i krysset, kom genom ett uppställt power play-spel, men kom aldrig med i statistiken då nyss utvisade Moraspelaren Johan Alcén hann komma in på isen innan pucken hittade nätet.

Men Almtuna hade chanser så det räckte till och blev över för att det här skulle ha kunnat bli en riktig målfest i numerära överlägen. Statistikpapperet från matchen visade på Ais-powerplay i 16 minuter och 34 sekunder. Utdelning: Noll.
– Det är alldeles för dålig statistik och det är där vi förlorar matchen. Det är för dåligt, säger Daniel Hermansson som tog på sig en del i misslyckandet.

Den första perioden var Moras till en början men Almtuna spelade upp sig. Då, mitt i en bra hemmaperiod, tog Patrick Björkstrand pucken och rundade Patrik Nevalainen innan han sprättade in 0–1 i krysset med en backhand.
– Den är för billig. Han kommer ju en mot två, klagar Ais-tränaren Johan Silfwerplatz.

Johan Berggren bjöd Tobias Hage på ett jätteläge i början av den andra perioden, men där Moramålvakten Ervins Mustokovs hann med att få ut ett benskydd. 1–1-kvitteringen genom Norin kom dock strax senare.

Mitt i en ny bra Ais-period stack Mora upp och Daniel Viksten kunde, ur minimal vinkel, sätta 1–2 bakom en starkt spelande Jhonas Enroth i hemmamålet.
– Det kändes onödigt och snöpligt, men samtidigt; vi har släppt in den del sådana mål under säsongen, säger Silfwerplatz.
Moras två första mål kom alltså i bra Almtunaperioder.
– Sånt är psykologiskt jobbigt, när man haft bra perioder och så är det de som går vinnande ur dem, säger Hermansson.

Mora hade totalt 22 utvisningsminuter, Almtuna bara tolv. Men nyanlände NHL-förvärvet Bobby Ryan visade hemmaspelarna hur man ska ta till vara chanser när de dyker upp. I slutet av den andra perioden stod han parkerad i den ena tekningscirkeln, tittade upp, siktade och pricksköt in pucken via stolpen.
– Ett klassmål, berömmer Silfwerplatz.
Den skickligheten saknade Almtuna.

Ais första fem mot tre-spel kom 18.15 in i mittperioden. Det andra i inledningen av den tredje. Båda varade i drygt 40 sekunder. Två jättelägen som hemmalaget inte var bra nog att ta till vara.
Känslan var att det sköts alldeles för lite.

Slutperioden blev en rätt avslagen historia. De i hemmapubliken som hade väntat sig en tung slutforcering från Ais bör ha blivit besvikna.
– De kontrollerade det bra och vi stångade oss trötta en och en, analyserar Hermansson.

Matchfakta

Almtuna–Mora 1–3
(0–1, 1–2, 0–2)
Målen: 0–1 Patrick Björkstrand, 1–1 Eric Norin, 1–2 Daniel Viksten, 1–3 Bobby Ryan.
Skott: 29–29.
Utv.min: 12–22.
Publik: 1 723.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund