Så har Uppsala hanterat idrotten under pandemin

När coronapandemin slog till våren/vintern 2020 så agerade Uppsala kommun genom att införa nolltaxa i tre månader för de kommunala idrottsanläggningarna.

Maria Patel (S) är ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun. (Arkivbild)

Maria Patel (S) är ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun. (Arkivbild)

Foto: Madeleine Andersson

Idrottsanläggningar2021-02-09 13:30

Det var i mars 2020 som idrotten började spela inför tomma läktare för att sedan pausa evenemangen helt. Sveriges 290 kommuner hanterade coronafrågan på olika sätt.

– Vi tog bort markeringsavgiften (hallhyran) som en tillfällig och snabb lösning. Sedan kom det statliga stödet via RF och då återinförde vi avgifterna, säger Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Uppsala kommun betalade inte ut något "coronastöd" under 2020, likt det som Linköping gjorde.

– Men under hela den här perioden har föreningarna kunnat söka sammankomststöd och aktivitetsstöd även om det inte har förekommit någon verksamhet, säger Maria Patel.

Något riktat stöd, till exempelvis till arenaidrotternas "elitlag", har det inte varit. 

– Däremot har hyresmodellen på Studenternas gjort det möjligt att sänka kostnaden för föreningar som hyr in sig på arenan. Nämnden ser över hur vi kan applicera modellen på Studenternas ispister också, säger Patel.

– Vi har Elitidrott Uppsala, partnerskapet mellan kommunen och föreningarna, där vi följer de utmaningar som elitidrotten står inför. Konkret har vi förlängt betalningsanstånden och det finns möjlighet att frysa eventuella avbetalningar, säger Maria Patel.

Hur ser ni på elitidrotten i Uppsala?

– Elitidrotten är jätteviktig för Uppsala kommun. Vi antog i fjol (2020) ett elitidrottsprogram som involverar flera bolag och nämnder, säger Maria Patel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!