De nya hallarna välkomnas: "Men fortsatt tuffa tider"

Det är bra att det byggs nytt – men det är fortsatt trångt och brist på tider i kommunens idrottshallar. "Det täcker nätt och jämnt våra behov", säger David Eriksson, sportchef i Vaksala SK IBK.

I den nya hallen i Jälla har Vaksala SK IBK fått träningtider. "Ett bra tillskott men fortsatt tufft med tider", säger sportchefen David Eriksson.

I den nya hallen i Jälla har Vaksala SK IBK fått träningtider. "Ett bra tillskott men fortsatt tufft med tider", säger sportchefen David Eriksson.

Foto: Kjell Sjöberg

Idrottsanläggningar2024-09-03 16:30

Vaksala SK IBK är en av Uppsala kommuns i särklass största innebandyklubbar med drygt 600 utövare i ett 40-tal olika lag. David Eriksson som är sportchef för innebandyverksamheten i Vaksala SK. 

Han välkomnar Uppsala kommuns byggande av nya hallar i Jälla, Gottsunda och Rosendal samt övertagandet av driften av Exercishallen på Pollacksbacken. Totalt handlar det om fem nya hallar i Uppsala kommun. 

undefined
David Eriksson är sportchef i Vaksala SK IBK.

– Vi har vårt upptagningsområde i östra Uppsala så för oss är den nya idrottshallen i Jälla ett bra tillskott för oss. Om vi hade svårt att få ihop vår verksamhet tidigare med tider till våra lag så är det bättre nu. Men det är fortsatt tufft att hitta tillräckligt med träningstider till alla lag, säger David Eriksson.

undefined
Uppsala HK har kanske ansledning att jubbla. Nu flyttar klubben delar av sin verksamhet till det nya multihuset i Rosendal. På bilden ser vi klubben flickor 06 som jublar efter ännu en framgång.

Bara ett stenkast från Jälla ligger Lindbacken som är ett väldigt barntätt område.

– När det gäller de yngre barnen som spelar innebandy så har vi en närhetsprincip och att de ska ha nära till hallen där de tränar. Nu har vi en hall i Lindbacken och den nya Jälla. Det underlättar det arbetet.

David Eriksson menar också att det är bra att det byggs fullstora idrottshallar.

– Grunden för innebandy är att det spelas på en stor plan. Det är bra att man redan som ung spelare får vänja sig vid det. Tidigare har det varit så många av våra lag börjat i små hallar för att sedan flytta över till fullstora hallar som den i Jälla. 

undefined
Anders Olsson är klubbchef i Uppsala HK.

Med sina drygt 900 aktiva handbollsspelare är Uppsala HK en av landets största klubbar. Klubben är i dag utspridd i ett stort antal hallar runt om i Uppsala. Hallbyggena innebär att klubben kommer att få en ny hemvist för sin verksamhet i multihuset i Rosendal. 

– Flytten blir bra på så sätt att vi kan göra vissa samordningsvinster genom att vara i Rosendal. Vi kan samutnyttja utrustning och annat material på ett annat sätt. Ledare träffar varandra oftare och kan prata ihop sig och planera verksamheten på ett annat sätt, säger Anders Olsson som är klubbchef i Uppsala HK.

Flera hallar innebär inte jättemånga flera träningstider, enligt Anders Olsson. Han får till viss del medhåll av David Eriksson.

– Vi får lämna ifrån oss tider i andra hallar, men det finns andra fördelar, säger Anders Olsson. 

undefined
Dag Söderberg är är distriktsidrottschef hos RF-Sisu, idrottens högsta organ i länet.

Dag Söderberg som är distriktsidrottschef hos RF-Sisu, idrottens högsta organ i länet, säger: 

– Självklart är vi glada att det byggs nytt då idrotten växer, men det finns utmaningar och det är det underhåll som behöver göras på befintliga hallar och anläggningar. Våra prognoser pekar också på ett ökat behov av ytterligare anläggnningar för att klara framtiden.

Anders Olsson tycker dock att Uppsala HK skulle få vara ännu mera involverad i planeringsarbete och hallens utformning.

– Vi har haft lite kontakt, men det borde ha varit mera. Här finns förbättringspotential när det gäller relationen kommunen och idrottsrörelsen. Vi har nu bland annat noterat att matchuret var placerat på fel sida i hallen, säger Anders Olsson och fortsätter:

– När man planerade och byggde hallen i Storvreta missade man linjerna för minihandboll. Det kan låta som en liten sak, men för att kunna spela handboll är det viktigt att de finns.

David Eriksson menar att det finns flera vinnare på att flera hallar byggs.

– Jag gissar på att handbollen och basketen kommer att ha mycket av sin verksamhet i Rosendal. Det är bra då det frigör för andra idrotter att få mera tider där basket och handboll varit tidigare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!