Uppsala Summer Zone har sedan 2021 arrangerats under sommarmånaderna på Studenternas bandyplan. I år noterades ett jätterekord med 120 000 besökare.
Den 6 360 kvadratmeter stora aktivitetsytan har varit öppen för alla som vill testa olika sporter. De sporter som funnits representerade är innebandy, futsal, volleyboll, minitennis, streetbasket, badminton, handboll och mycket annat.
Nu blir det en fortsättning på Summer Zone under hösten och vintern.
– När de nya idrottshallarna är klara kommer vi att testa konceptet där. Vi börjar i liten skala och ser hur det fungerar. Funkar allt kommer vi att accelerera på bred front. Vi startar med nybyggda Gottsunda idrottshall, berättar Mikael Johansson, projektledare för idrottshallsfrågor på Uppsala kommun som fortsätter:
– Vi såg det som bra att börja med verksamheten i en av de nya hallarna där vi än så länge inte bokat in några nya klubbar.
Basket, bordtennis, brottning, handboll och innebandy är sporter som är aktuella att finnas med i upplägget. Satsningen är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Upplands Idrottsförbund och Sisu Uppland.
– Vi jobbar i dag med detaljerna och vilka klubbar som är aktuella att finnas med i detta arbete, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-Sisu Uppland.
Tanken är att mellan fyra och sex på eftermiddagen kommer det att bli möjligt att prova olika aktiviteter.
– Det kommer att bli en idrott varje dag och alla är välkomna att testa på i den utsträckning man vill, förklarar Mikael Johansson.
Från kommunens sida är tanken att det ska vara en så låg tröskel som möjligt för alla som vill delta.
– De klubbar som finns med ställer upp och lånar ut utrustning. Vill man bara sitta på läktaren och kolla är även det okej, säger Mikael Johansson som fortsätter:
– Givetvis är alla barn är välkomna dit men eftersom det är så tidigt på eftermiddagen och direkt efter skolan så tror vi att det främst vänder sig till närområden.
Från kommunens sida hoppas man att satsningen i Gottsunda ska ge flera positiva effekter.
Mikael Johansson menar att Gottsunda i dag är en relativt föreningssvag stadsdel, något som inneburit att anslutningen till idrottsföreningar där är låg.
Hos Riksidrottsförbundet och Sisu Uppland har man också konstaterat detta. De har tillgång till och arbetar med underlag från Statistiska Centralbyrån (SCB) där man kan undersöka vilka effekter bland annat inkomst, skolbetyg, psykiska ohälsotal har på föreningstillhörigheten bland barn och unga som är mellan 7 och 25 år.
I Uppsala är skillnaderna stora mellan olika stadsdelar. I många stadsdelar ligger föreningstillhörigheten på runt 60 procent i det här åldersspannet. I andra stadsdelar om exempelvis Gottsunda är den siffran betydligt lägre.
– Vi vill gärna få in ännu flera starka föreningar i Gottsunda som engagerar barn och unga och får dem att ta steget in i en idrottsgemenskap efter att projektet är färdigt i vinter, menar Mikael Johansson.
Från kommunens sida tror och hoppas man att satsningen ska bidra till mindre stök i området.
– Det är viktigt att betona att vi tycker att det här är en bra verksamhet för alla barn. Inte bara för de som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Därför vill vi även ta detta vidare till andra stadsdelar i Uppsala under kommande år.