En explosion av sporthallar: "Det här har aldrig hänt förut"

Fem nya sporthallar blir verklighet i Uppsala i år. Situationen är unik och i framtiden väntar flera nya hallar och annat i idrottsväg enligt Karolin Lundström (V), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun.

Mikael Johansson är projektledare på Uppsala kommun för frågor som rör idrottshallar. Karolin Lundström (V) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Mikael Johansson är projektledare på Uppsala kommun för frågor som rör idrottshallar. Karolin Lundström (V) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Foto: Kjell Sjöberg

Idrottsanläggningar2024-09-03 05:00

Man ser den på långt håll – men den liknar inte en sporthall, snarare en ladugård. Den nybyggda sporthallen passar verkligen in i jordbruksmiljön vid Jälla yrkesgymnasium som ligger en knapp mil öster om Uppsala.

Hallen är en av fem nya sporthallar i Uppsala som i dagarna är inflyttningsklara. 

undefined
Sporthallen i Jälla ser ut som ladugård för att passa in i jordbruksmiljön i området.

Ny är nästan en understatement – splitterny passar nog bättre. Inte ens Mikael Johansson som är projektledare för idrottshallsfrågor på Uppsala kommun kommer in i den nya hallen.

– Vi har inte fått klart med koderna till passersystemet ännu, säger han.

Efter ett telefonsamtal till en kollega är han godkänd och vi kan ta oss in i sporthallen som ska användas för skolundervisning på dagtid och övriga tider på dygnet av idrottsföreningar.

– Det är så här vi vill ha det. Vi har utformat hallarna för att maximera nyttjandet, vilket är både ekonomiskt och säkerhetsmässigt fördelaktigt, säger Mikael Johansson.

undefined
Karolin Lundström och Mikael Johansson förklarar att det långsiktiga arbetet med utifrån ett halldokument med en standardiserad modell för hur hallarna ska se ut är här för att stanna.

Hallen i Jälla och de övriga som byggts nu ser helt annorlunda ut jämfört med de äldre idrottshallar som fortfarande finns på sina håll i kommunen.

Här finns läktare för 300 personer, en fullt utrustad hall med handbollsmål, basketkorgar, gymnastikmattor samt linjer för den relativt nya inomhussporten futsal. I korridoren utanför hallen finns rejäla ytor där man kan värma upp innan det är dags att gå in hallen och träna.

– De hallar som byggdes för trettio, fyrtio år sedan vid skolor hade en hallyta på 18 gånger 36 meter. Några utrymmen där man kan sitta ned i hallen finns inte.

Från Jälla går resan in mot de mer centrala delarna av Uppsala. Idrottshallen i Gottsunda brann ner för ett antal år sedan och har nu ersatts med en ny som hänger i ihop med Gottsundaskolan.

undefined
I Rosendal bygger Uppsala kommun ett multihus som kombinerar idrottshall, kulturskola och bibliotek under samma tak. De båda hallarna i multihuset har en flexibel yta på 23 gånger 64 meter och kan delas in i tre sektioner, varav en är en fullstor idrottshall och en mindre.

Hallen här har samma utseende som den i Jälla. I Rosendal byggs ett kulturhus med två hallar, även dessa har ett liknande utseende.

Mikael Johansson förklarar att det som sker i Uppsala nu med fem nya idrottshallar på ett år saknar motstycke.

– Det här är en explosion. Det som sker nu har nog aldrig hänt och frågan är om vi kommer att bygga lika många nya under ett år som vi gjort i år.

Vad beror detta på? 

– Uppsala växer med runt 5 000 personer per år. Det innebär ett ökat behov av nya skolor och idrottshallar där det kan bedrivas gymnastik. När Uppsala växer får det också till följd att föreningslivet blir större och med det ökar behovet av hallar, säger Karolin Lundström.

undefined
Den nybyggda idrottshallen i Gottsunda.

Mikael Johansson förklarar att föreningslivet funnits med och fått lämna synpunkter inför bygget av nya idrottshallar. 

– Att bygga på det här sättet har varit en medveten strategi från kommunen och det kommunala bolaget Skolfastigheter. Speciellt här inne i centrala Uppsala har det saknats hallar med läktare, kiosker och sociala ytor där man kunnat hänga. Nu har vi skapat den typen av ytor i de hallar vi byggt. Det här är ett mervärde som vi tror kommer att lyfta föreningarna, förklarar Mikael Johansson.

Sedan åtta år arbetar kommunen med ett halldokument med en standardiserad modell för hur idrottshallar ska byggas och utformas.

– Genom att jobba så här säkerställer vi kvaliteten på idrottshallarna, men också att minimera kostnaderna för dem, säger han och fortsätter:

– Även trygghets- och säkerhetsaspekterna är viktiga då det ska finnas parkeringar för bil och cykel i nära hallen. Det ska även vara lätt att ha uppsikt över parkeringen inne från hallen för ledare och personal. Inne i lokalerna ska det också känns tryggt och inte finnas några dolda ytor som kan bli säkerhetsrisker.

undefined
Den gamla exercishallen på Campus Polacksbacken har byggts om till en ny idrottshall. Den hyrs nu av ett privat fastighetsbolag. Den 810 kvadratmeterstora hallen har en takhöjd på 6,6 meter där det gör det möjligt att spela basket, volleyboll, badminton och futsal,

Mikael Johansson förklarar att kommunen arbetar med att ta fram en standardiserad bygghandling för framtida byggen av idrottshallar.
– Genom att återanvända ritningen från arbetet med sporthallen i Jälla samt utnyttja den projektering som gjorts där vid nästa hallbygge skulle vi kunna spara upp mot 10 miljoner kronor. 

Vad kostar det att bygga en hall som den i Gottsunda eller Jälla?

– Runt 85 miljoner kronor. När vi byggde i Lindbacken var det annat ekonomiskt läge och då stannade vi på 52 miljoner kronor.

Även om 2024 markerar ett exceptionellt år så är framtiden ljus enligt Karolin Lundström.

– Nästa år står två nya hallar i Kvarngärdesskolan klara, och 2026 öppnar vi det nya badhuset i Gränby. Dessutom får vi en helt ny ishall 2025, vilket ytterligare förstärker Uppsala som en stad med enastående idrottsanläggningar.

undefined
Solceller finns på flera av de nya idrottshallarna för klara driften. Eventuellt överskott av solenergin säljs vidare eller används på andra håll i kommunen.
undefined
Korridoren vid idrottshallen är väl tilltagen. "Det är medvetet att den ska vara bred, här ska man kunna värma upp innan träning eller matcher", säger Mikael Johansson.
undefined
Detalj från exercishuset på Pollacksbakcen.
Nya eller ombyggda hallar

Följande hallar har blivit verklighet och tillgängliga för skolan och föreningar i Uppsala kommun sedan 2017. 

Tiundaskolan – två hallar (1 på 20 gånger 40 meter och en på 10 gånger 20 meter), nybyggnation.

Svandammshallarna – två hallar (2 på 20 gånger 40 meter). Ägs av fastighetsbolag. Hallarna hyrs av kommunen.

Storvreta – en hall (20 gånger 40 meter), nybyggnation.

Bellmanskolans idrottshall – helrenovering och återöppnande av hall på 15 gånger 30 meter. 

Lindbacken – en hall (20 gånger 40 meter), nybyggnation.

Brantingsskola – en hall (21 gånger 21 meter), nybyggnation.

Boulehall i Fyrislund med 16 banor.

Rosendals kulturhus – två hallar (1 på 20 gånger 40 meter och en på 10 gånger 20 meter), nybyggnation.

Jälla – en hall (1 på 20 gånger 40 meter), nybyggnation.

Gottsunda – en hall (1 på 20 gånger 40 meter), nybyggnation.

Exercishuset Pollacksbacken – en hall (1 på 20 gånger 40 meter), Ägs av fastighetsbolag. Hallen hyrs av kommunen.

Uppsala kommun har i dag ett sextiotal idrottshallar runt om i kommunen.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!