Efter OS-succén – här byggs nya planer i Uppsala

OS i Paris bjöd på svensk guldsuccé. I Uppsala är intresset stort och kommunen satsar nu på fler beachvolleybollplaner. Det kan leda till allt större tävlingar.

Jonatan Hellvig och David Åhman jublar tillsammans med tillresta fans efter OS-guldet i Paris, Frankrike, i somras.

Jonatan Hellvig och David Åhman jublar tillsammans med tillresta fans efter OS-guldet i Paris, Frankrike, i somras.

Foto: LUDVIG THUNMAN

Idrottsanläggningar2024-11-29 05:00

Området kring Fyrishov ska utvecklas och i planerna för en ny park kallad Norra Stadsparken ska det bland annat ges plats för ett gång och cykelstråk längs Fyrisån.

– Hela området ska bevaras som en yta för rekreation, det är vad som är konkret, säger Karolin Lundström (V), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

undefined
Fyrishovsområdet hur det ser ut i dag. En del av området kommer att göras om till Norra Stadsparken.

I området ska det också finnas plats för idrottslig verksamhet. Redan i dag finns det sex beachvolleybanor på Fyrishovsområdet men fler ska det bli. I IFN:s senaste lokalförsörjningsplan berättas att 2027 ska det stå åtta nya banor klara. 

 – Vi är ju jätteduktiga på volleyboll i Uppsala även om det är en lite annorlunda sport ute än inomhus. Men det är ju ingen nackdel att vi är världsbäst, säger Lundström och tänker på Sveriges OS-guldpar David Åhman och Jonathan Hellvig.

undefined
David Åhman slänger sig efter bollen i OS-finalen mot Tyskland.

Föreningen Fyrishov Beachvolley Club har i dag strax under 200 aktiva medlemmar som tränar och tävlar på olika nivåer. De har sin verksamhet vid Fyrishov. 

– Det är en lyx att ha planer så nära stan. Det blir så lättillgängligt och vi ser att det har en stor bidragande påverkan på aktivitetsnivån framför allt bland ungdomar och studenter. När det är fint väder är det fullt på nästan alla planer, säger klubbens ordförande Malin Bjärkstedt.

Klubben är med i dialogen om de nya planerna och ser fram emot att få bättre förutsättningar jämfört med vad de har i dag.

– För oss skulle det vara väldigt välkommet att gå från sex till åtta planer. Åtta planer skulle verkligen stötta utvecklingen av föreningens verksamhet inom flera områden. Ungdomsverksamheten har också börjat växa, vi märker av det ökade intresset för beachvolleyboll efter OS-framgången för Hellvig och Åhman, säger Bjärkstedt. 

undefined
Malin Bjärkstedt, ordförande i Fyris Beach

Hon ser fler fördelar med utvecklingen av området. 

– Det skulle bli mycket enklare att arrangera turneringar och vi kommer kunna ha både större och högre rankade turneringar med fler lag i både dam- och herrklassen under samma turneringsdag.

Senior SM rankas i dag som högsta tävlingsnivån, 6-stjärnig. När Fyrisbeach arrangerar tävlingar ligger de i dag på 1 till 3-stjärnig nivå. Men nu väcks alltså förhoppningar om något större. Som deltävlingar på Swedish Beach Tour.

För det krävs bättre möjligheter till plats för publik, spelare och sekretariat. 

– I dag har vi inte ens ett fast väderskydd. För att arrangera större tävlingar är det stora krav på arrangören för hur arenan ser ut. Förhoppningsvis kan vi få till en centercourt och sidecourts av hög kvalitet i och med ombyggnationen, säger Bjärkstedt. 

Hon tror att en större sandyta skulle kunna vara flexibel för att möjliggöra beachhandbollsspel.

undefined
Linnéa Roos och Hanna Carlsson, Fyris beach, under en tävling vid Fyrishov. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!