Studentstaden Linköping är Sveriges femte största stad och har ishockey, fotboll och innebandy på högsta nivå. Bredden på toppidrotten är inte lika vass som Uppsalas, men det skiljer inte mycket.
När coronasmittan bröt ut i början av förra året så agerade kommunen snabbt.
En nolltaxa för kommunens anläggningar diskuterades, men i stället införde man ett tillfälligt coronastöd, något som har gällt i snart över ett år.
Föreningarna i Linköpings kommun har fått söka detta ”coronastöd” och under 2020 betalades det ut 6,7 miljoner kronor till ett 50-tal klubbar, där majoriteten av pengarna, ungefär fem miljoner, har gått till så kallade arenaföreningar.
– De fem miljonerna är ett riktat stöd till arenaföreningar som har stora publikintäkter, så det är främst våra bästa lag som har fått del av det stödet, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun.
Frågan hur Linköpings kommun skulle kunna hjälpa idrottsföreningarna under coronakrisen kom upp på agendan redan i början av 2020 enligt Hagström.
– Vi hade diskussioner om en nolltaxa (hallhyra, eller markeringsavgift) men kom fram till att det skulle kunna slå lite fel och att ett coronastöd skulle ge en bättre träffbild än en generell nolltaxa. Vi ville möta de som har det svårast, säger Andreas Hagström.
Hur togs det här emot av föreningarna i Linköpings kommun?
– De hade förstås hellre sett en nolltaxa, det hade varit enklare att hantera för dem. Men en nolltaxa hade inneburit ett ekonomiskt stöd också för de föreningar som inte hade så stort behov av det och därför valde vi den här modellen.
Utöver de 6,7 miljoner kronor som betalats ut i "coronastöd" har Linköpings HC (ishockeylaget i SHL) fått extra stöd eftersom de tappat mycket intäkter på bland annat restaurangverksamheten i kommunägda Saab Arena där laget spelar sina matcher.
– Det handlar om tio miljoner kronor, så sammanlagt har idrotten fått stöd med nästan 17 miljoner kronor, säger Andreas Hagström.
Linköpings kommun har dock, likt Uppsala kommun, höjt sina hall- och arenahyror.
– Det är viktigt att säga det. En hall av normalstorlek kostade 140 kronor i timmen tidigare, nu är avgiften 150 kronor, men då får klubbarna tillbaka pengar genom coronastödet. Dessutom har hyrorna legat still de senaste fem åren. Vi har ingen indexrelaterad höjning, säger Hagström.
I Eskilstuna kommun gick man ett steg längre än Linköping när coronapanedmin bröt ut vintern/våren 2020. Där infördes en nolltaxa på de kommunala anläggningarna där bland Eskilstuna United spelar fotboll och där Linden Hockey spelar sina matcher i division I.
– Det var nolltaxa under mars till och med juni. Nu betydde det inte så mycket för oss eftersom våran säsong tog slut där, säger Anders Björk, klubbchef på Linden Hockey i Eskilstuna.
Under hösten/vintern 2020 har föreningarna i Eskilstuna kommun fått kommunalt ekonomiskt stöd vid två tillfällen.
– I december beslutade Kultur- och fritidsnämnden att ge ett stöd till alla föreningar som har barn- och ungdomsverksamhet och beloppet på det stödet baserades på hur många aktivitetstimmar man haft under våren, säger Anders Björk.
Hur mycket har det här stödet betytt för hockeyklubben?
– Mycket. Och här vill jag ge ett plus till vår kommun. Jag är jätteglad för den hjälp vi har fått, säger Lindens klubbchef.