IFU Arena slår alla tidigare rekord

Rekord i antal bokningar och ett plusresultat för fjärde året i rad. IFU Arena ser ut att stå stadigt och enligt vd:n Tobias Svensson kan 2025 bli ännu ett rekordår. "Och vi har ett VM på gång".

Exteriör av arenan vid Gränby sportcentrum.

Exteriör av arenan vid Gränby sportcentrum.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Idrottsanläggningar2024-10-12 07:00

Åtta år har gått sedan IFU Arena slog upp portarna. Som så många andra verksamheter har anläggningen fått kämpa sig igenom en pandemi, skenande elpriser och högre räntor. Men också en takrenoveringen efter att brister upptäckts i konstruktionen. Tobias Svensson beskriver det som ett häcklopp men där häckarna nu har börjat plockats bort en efter en.

– Elpriserna har kommit ned och även räntorna är på väg åt rätt håll.

Sådant påverkar ekonomin. Det gör också storleken på beläggningen i den 28 000 kvadratmeter stora arenan.

– Vi har haft rekordmycket bokningar. Både förra verksamhetsåret och det vi stängde i somras. Innebandyn har exempelvis aldrig haft så mycket matcher som nu. Förr låg matcher på helgerna mellan 9.00 och 16.00 men nu är det nu 9.00-21.00. På fredagkvällarna har vi matcher på varje plan, det är svårt att hitta tider för förbunden, säger Tobias Svensson.

undefined
Ett fullsatt IFU Arena under innebandymatchen under den femte kvartsfinalen mellan Storvreta och Växjö i april.

Anläggningen omsätter runt 50 miljoner kronor per år. Bokslutet för senaste verksamhetsåret är inte helt klart men det pekar mot ett plusresultat på 350 000 kronor. Det är fjärde året i rad för arenabolaget IFU Arena AB, som ägs av en idéell förening och som delas mellan Uppsala innebandyallians och Upsala IF friidrott, går plus. Det egna kapitalet uppgår nu till runt 6,5 miljoner kronor. En viktig buffert att ha.

– Det är väldigt bra föra att vara en föreningsägd arena. Det finns lite utrymme för att göra saker. Våra vinstkrav är inte för att vi har ägare som kräver pengar tillbaka. Det egna kapitalet ska räcka för att hålla arenan fräsch och up to date. Nu efter åtta år börjar det komma renoveringsgrejer. Mest teknik, berättar Svensson.

All teknik i de fyra mindre hallarna har redan bytts ut samt styrsystemet i A-hallen. Inom kort kommer de stora skärmarna där också att ersättas med nya. Man har också kommit en bit på väg i att byta från lysrör till led i all belysning.

undefined
IFU:s A-hall medan Sveriges handbollslandslag möter Färöarna.

I samband med takåtgärderna upptäcktes att brandskyddet inte tillät aktiviteter som konserter och mässor. Nu är det till stora delar enbart en idrottsanläggning med restaurangverksamhet.

– Tittar man i våra räkenskaper är vi egentligen en stor restaurang och att vi håller på med lite idrott. Köket är centralt för vår överlevnad. Inför alla större ungdomsmästerskap, alla cuper och läger, ser vi till att göra ett attraktivt paket för ytor och mat. Om alla som är här äter sina luncher och middagar hos oss får vi volymer. Vårt kök går på högvarv, säger Svensson.

undefined
Tobias Svensson, vd för IFU arena.

Den dagliga lunchverksamheten har följt de idrottsliga bokningarna. I vintras när många restauranger hade det kämpigt och en del fick slå igen slog IFU Arena lunchrekord. Januari i år var bästa månaden sedan man öppnade med luncher i augusti 2018.

En utmaning när det gäller bokningar har varit timmarna mellan skolverksamhet på tidig morgon till ordinarie träningar kommer igång sen eftermiddag. Efter att ha vunnit en kommunal upphandling gällande dagkonferenser har även dagarna förbättrats.

Tobias Svensson tror kommande år ska bli bättre än någonsin.

– Vi har fått så många förfrågningar till våren 2025 att vi bara har en ledig helg så nu tror vi på nytt rekord, säger han.

Han avslöjar också att man hoppas landa ett världsmästerskap till arenan 2028. Han vill dock inte säga i vilken sport. 

– Skulle vi få det hit skulle det dra otroligt mycket människor till Uppsala. Får vi VM får vi också SM och EM och hit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!