Förutom biljettintäkter, diverse bidrag, kringförsäljning och donationer är sponsorintäkter det viktigaste för ett elitlag som vill växa ekonomiskt och nå nya marknadsmässiga nivåer. Elitidrotten skulle inte klara sig om inte näringslivet bidrog med pengar.
Sammanlagt för de större klubblagen i Uppsala landar sponsorintäkterna på 48 miljoner kronor, en ökning med 10 miljoner på fem år. Detta kan jämföras med exempelvis Malmö FF i fotbollsallsvenskan som ensamt årligen drar in drygt 70 miljoner kronor i sponsring.
Under de kommande dagarna kommer vi att sätta ljus på ämnet, med föreningarna i Uppsala som har lyckats, de som vill mer, företagen som går i bräschen och experterna som har svar.
Störst i Uppsala på marknadssidan bland de största lagidrotterna är inte helt oväntat Sirius fotboll som stått för den största utvecklingen de senaste fem åren. Faktum är att Sirius ensamt står för en ökning på cirka 16 miljoner kronor i sponsorintäkter.
Efter avancemanget till allsvenskan 2016 har klubben markant ökat både sin totala omsättning och antalet sponsormiljoner; från en omsättning på 18,5 miljoner kronor (2014) till nästan 50 miljoner kronor (2018) och från 4,5 miljoner i sponsorintäkter till 20 miljoner kronor.
Även om Sirius med allsvenska mått mätt är en mindre klubb, börjar de bli en stor sådan i Uppsala. Knappast förvånande då fotbollsallsvenskan är den kommersiellt mest attraktiva serien – av de Uppsala är representerat i – med mycket exponering både lokalt och rikstäckande i form av tv-sändningar.
Sirius bandy går också bra och har lyckats öka sina sponsorintäkter med två miljoner kronor, i procent en ökning med 60 procent på fem år.
För Almtuna IS, som var störst i Uppsala vid vår genomgång för fem år sedan, har de ekonomiska sponsorintäkterna varit i något av ett status quo-läge. Utgifterna har dock inte taktat med intäkterna och i januari 2015 var krisen total och klubben ansökte och beviljades rekonstruktion. Då hade Almtuna en sammanlagd leverantörsskuld på 3,1 miljoner kronor, enligt rekonstruktionsansökan. Under våren 2019 har privatpersoner räddat klubben med att kapitalförstärka Almtuna IS med 3,3 miljoner kronor.
Den största förloraren på marknaden de senaste fem åren är Uppsala Basket herr. Säsongen 2013/14 omsatte man 11 miljoner kronor och drog in nästan 9 miljoner enbart i sponsorintäkter, enligt vår undersökning.
Stålbad efter stålbad har därefter genomförts, organisationen har bantats och efter årets degradering från högsta serien lade herrföreningen till slut ned verksamheten, just på grund av brist på en slagkraftig ekonomi.
Svenska mästarna i innebandy, Storvreta IBK, har sportsligt lyckats med det mesta, men efter negativa resultat två år i följd är mästarnas elitlicens i fara, en elitlicens som införs under kommande säsong. Storvreta IBK, som också har bantat sin organisation, har ökat sin total sponsringintäkt med en miljon kronor på fem år, från sex till sju.
Superligankollegan Sirius innebandy, som numera har dam- och herrelitlag under gemensamt flagg, har nästan tredubblat sina sponsorintäkter på fem år, men är ännu en liten aktör på marknaden.
Det som möjligen sticker ut är att elitettanlaget Uppsala Fotboll drar in nästan lika mycket i sponsorintäkter som Sirius innebandys två elitlag tillsammans.
Uppsala Basket dam tappade sin stora namnsponsor Sallén Elektriska inför säsongen 2016/17 och har ännu inte kunnat ersätta sin enskilt största sponsor genom tiderna med andra. Fotbollslaget Dalkurds flytt från Borlänge till Uppsala har inte gett något stort genomslag på den lokala marknaden, men möjligen uppstår en större effekt när laget från säsongen 2020 spelar sina matcher på Studenternas. Idag tränar Dalkurd på Österängens IP, men spelar sina matcher på Gavlevallen i Gävle.
Fotnot: Under de kommande dagarna kommer vi att sätta ljus på ämnet sponsring inom elitidrotten i Uppsala. Del 2 kommer på lördag: Företagen som sponsar idrotten: ”Det går bra för att jag sponsrar idrott”