Uppsala basket dam, Sirius IBK, Almtuna IS, Gusk och Uppsala Bois är de fem föreningarna som tillsammans med näringslivet tar ett steg framåt för en mer jämställd idrott.
Tisdagskvällens seminarium på temat ”Min väg till framgång – att som kvinna nå toppen” är starten som kickar igång samarbetet.
150 av klubbarnas ynge spelare kommer att få lyssna till Agnes Nordström (elitspelare i basket), Cecilia Kohonen (fd elitspelare i innebandy) och Gunnar Söderström (mental coach). Trion ska föreläsa om allt från hur man får vardagen att gå ihop till hur man kan bygga sin mentala styrka.
– Det är ett inspirationsseminarium för alla unga spelare. Meningen är alla ska känna att det är lönt att satsa vidare som tjej även efter att du har fyllt 18 år, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör i Uppsala Basket dam.
De fem klubbarna, tillsammans med SH Bygg och Sportfastigheter, presenterade sitt nya projekt under måndagen.
– Agnes Nordström kommer att prata om attitydfrågan hos unga tjejer, om att man måste våga stå längst fram, med en självklarhet som killarna har. Vi måste börja någonstans. Att jobba med attityderna är steg ett. Det ska vara lika. Punkt, säger Sportfastigheters affärsstrateg Magnus Lohe.
Samarbetet är i grunden bara i startgroparna av vad det kan leda till. Sara Orebrand, sportchef i Sirius IBK dam, fyller i:
– Som tjej och kvinna lägger man ner exakt lika mycket tid och är lika hängiven sin idrott och förväntas prestera på samma toppnivå som manliga idrottare, men väldigt ofta under helt andra förutsättningar, något som också avspeglar sig i arbetslivet. Både damer, herrar, föreningar och företag vill alla att det ska bli en förändring, men en sådan kommer inte bara för att man tänker det eller säger det. Det behövs att man gör gemensamma handlingar. Detta initiativ tycker jag är ett fantastiskt startskott för såväl utövare som föreningspersoner och företag att se till att en förändring kommer att ske, säger Sara Orebrand.
Sonja Entzenberg, som är en av initiativtagarna till samarbetsprojektet, gillar det hon hittills har sett av det nya forumet.
– Vi behöver samarbeta på olika sätt för att stärka damelitidrotten i Uppsala och då behöver vi mötas över idrotterna. Vi vill göra något mer än det gamla vanliga och man brukar oftast låsa in sig i sin egen förening, säger Entzenberg.
Sara Orebrand nickar instämmande:
– Vi alla brottas med samma saker i vår vardag och det finns gemensamma möjligheter, även om vi har kommit olika långt i olika föreningar. Hur kan vi lyfta varandra? Hockeyn i Almtuna kanske har ett jättebra exempel på hur man fördelar träningstider, till exempel. Vi behöver inte sitta på kammaren och uppfinna saker själva hela tiden.
Almtunas representant i projektet är Odin Lindell, som är anställd i hockeyföreningens sociala projekt Tillsammans.
– Det första jag sa på det första mötet är att vi ligger efter alla andra, men att vi vill bli bättre. Och skulle vi stå utanför det här skulle vi falla efter ännu mer. Det finns mycket att jobba med. Det här är första steget. Det hade inte varit möjligt för kanske fem år sedan bara att ta bara det här första steget, säger Odin Lindell.
Tisdagskvällens föreläsningar följs av en paneldialog där även representanter för näringslivet, Uppsala kommun och Uppsala universitet kommer att närvara.
– Nu har vi skapat kontaktytor som ger förutsättningar. Den största vinsten är att vi över huvud taget har det här samtalet, att alla jobbar tillsammans, säger Sonja Entzenberg.