Statistiken kommer från Riksidrottsförbundet. De har undersökt elva miljoner träningstillfällen inom barn-och ungdomsidrotten runtom i hela Sverige. Där kan man även se regionala siffror och tendenserna i Uppland är i linje med de nationella; Merparten av träningspassen har ägt rum med en manlig ledare vid rodret. Undantagssporter finns som till exempel ridsport, gymnastik och konståkning där det i stället är kvinnorna som dominerar.
– Ledartillsättningen följer i stort sett utövarfördelningen. I de sporter där merparten av utövarna är pojkar är ledarna män och vice versa, säger Pär Englund, ansvarig för statistik och analyser vid Upplands Idrottsförbund.
71,65 procent av träningarna i Uppland har en man varit ledare för. Frågan är då: Är kvinnor mindre intresserade av att bli ledare? Där är svaret nej – i alla fall om man frågar Pär Englund.
– I den här undersökningen har vi sett att intresset för att bli ledare är lika stort hos både pojkar och flickor. Nu behöver vi få fler kvinnor att ta steget vidare efter det.
Hur?
– Vi behöver erbjuda möjligheter till fler kvinnor. Det i form av bland annat utbildningar och annan fortbildning. Sedan tror jag även att det handlar mycket om att visa upp goda exempel. Det finns många duktiga kvinnliga ledare därute, säger Pär Englund.
Även i styrelserummet är det mansdominans. 2016 undersökte Upplands Idrottsförbund hur det ser ut i länets styrelser vad gäller könsfördelningen. Enligt den undersökningen var då 75 procent av alla styrelsemedlemmar män i åldern 36 till 55 år.
– Vi behöver få in mer kvinnor i föreningarna för en mer jämställd idrott överlag.
Ellinor Holmberg spelar i Uppsala Basket och är samtidigt tränare för ett av KFUM Uppsala Baskets pojklag.
– När vi möter andra lag är majoriteten av deras tränare män. Det är jättetråkigt. Jag är mycket för att fler unga kvinnor ska steppa fram och då tänker jag även att det är klubbens ansvar att försöka få fler att ta på sig ansvaret. Jag tror säkert att många kvinnor vill men inte riktigt vågar ta det steget. Bara för att man är en kille behöver man inte vara en bättre ledare.
Har du stött på motstånd i din roll som tränare just för att du är kvinna?
– I början fick jag förtjäna min respekt och sätta ner foten ibland när någon försökte sätta sig på en. Många av de manliga ledarna man möter verkar även bli förvånade när ett lag som leds av en tjej kan spela bra basket. Jag får ibland uppfattningen att man tror att jag inte kan lika mycket just för att jag är tjej, säger Ellinor Holmberg.