Svenska padelförbundet sökte medlemskap i Riksidrottsförbundet redan 2017, men nobbades en plats i finrummet.
Riksidrottsstyrelsens förslag inför 2019 års Riksidrottsmöte i Jönköping i helgen är att åter neka den snabbväxande racketsporten medlemskap. Trots det stora antalet utövare anses aktiviteten inte uppfylla kriterierna för att väljas in som medlemsförbund.
Uppsalas starke padelman Andreas Ehrnvall ställer sig frågande till RF:s inställning.
– Det finns ett antal sporter som är med i RF som egentligen inte borde klassas som godkända enligt RF:s kravställning. Det borde vara en självklarhet att godkänna padel som ett eget förbund med tanke på att vi numera har nästan 12 000 medlemmar, säger Andreas Ehrnvall, som driver Uppsala padelcenter i Librobäck och Fyrislund.
Svenska padelförbundet är ett av tolv nya förbund som har ansökt om att få komma med. Riksidrottsstyrelsen har dock bara lämnat ett positiv utlåtande; att bevilja Friskis & Svettis att bli medlem.
Två förbund, Svenska kälksportförbundet och Svenska landhockeyförbundet, föreslås samtidigt lämna RF då de inte uppfyller kravet om att ha 25 egna medlemsklubbar.
Utan en acceptans från RF går det inte att ansöka om LOK-stöd och liknande som finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott, vilket gör att padeln på ungdomsnivå kommer att stora svårigheter att slå då någon måste betala kalaset.
– Först när man kommer med i RF blir man ”en riktig sport”. Det skulle betyda enormt mycket för padeln som skulle växa ytterligare med ett sådant besked, säger Andreas Ehrnvall, som saknar en bra förklaring att neka padelförbundet en plats i RF, likt övriga racketsporter som bordtennis, badminton, tennis och squash.
– Jag hörde att de tycker att padelns likheter med tennis och squash är för stora. Jag förstår inte det resonemanget, då är det väldigt många sporter som är lika. En annan förklaring är att RF försöker få ned administrationskostnaden och få ned antalet specialförbund. Det verkar märkligt och det måste finnas många andra sätt att lösa den frågan på, säger Andreas Ehrnvall.
Nästa chans för padeln kommer under Riksidrottsmötet 2021, som kommer att hållas i Uppsala.
– Jag vet inte hur ofta det händer att medlemmarna röstar emot sin styrelses förslag, men det ska bli intressant att se vad som sägs i helgen, säger Ehrnvall.
Riksidrottsmötet, som hålls vart annat år, är det samlade namnet för Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöten, RF-stämman och SISU-stämman. Där samlas representanter för organisationernas 71 medlemsförbund för att diskutera och fatta beslut om en rad framtidsfrågor. Stämmorna är idrottens högsta beslutande organ och mötet är öppet för allmänheten.