I september förra året tog de fem föreningarna Uppsala Basket dam, Sirius IBK, Almtuna IS, Gusk och Uppsala Bois tillsammans med näringslivet ett steg framåt för en mer jämställd idrott.
Ett seminarium på temat ”Min väg till framgång – att som kvinna nå toppen” var starten som kickade igång samarbetet.
Nu fortsätter projektet med en inspirationskväll på torsdag – som ska väcka klubb- och företagsledningar att tänka jämställt.
– Det här är vårt andra event som vi anordnar tillsammans och om det första var riktat mot våra elitidrottande tjejer bjuder vi nu in föreningar och företag in till en inspirationskväll för att medveteendagöra frågan och visa på de goda alternativ som finns, säger Uppsala Baskets klubbdirektör Sonja Entzenberg, som är en av initiativtagarna till samarbetsprojektet.
De fem klubbarna, tillsammans med SH Bygg och Sportfastigheter, hoppas skapa ett nytt tänkande hos de som sitter i ledningsställning hos föreningar och företag i Uppsala.
– Många av de spelare som var med på vårt första event undrade hur strukturerna ser ut hos klubbarna egentligen, och vad de kan göra för att göra det lättare för mig som spelare att lyckas. Det här är en passning från spelarna som vi svarar på nu, säger Sportfastigheters affärsstrateg Magnus Lohe.
– Vi har rullat i gång en snöboll och målsättningen är att den ska bli så stor att den rullar av sig självt i framtiden. Det här är inte något som kommer vara en dans på rosor, utan det är ett hårt jobb för oss men vi ger varandra energi och bra idéer. Det märks att det börjar bli ringar på vattnet, säger Sara Orebrand, sportchef i Sirius IBK.
Bland de inbjudna för att tala på torsdagens inspirationskväll finns Brynäs IF:s klubbdirektör Michael Campese.
– Brynäs har ett gjort ett stort arbete med jämställdhet, och de kan visa att en stor ishockeyklubb kan jobba jämställt i en sport som hockey. De har säkert inte kommit hela vägen fram, men de har kommit längre än oss, säger Odin Lindell, som är anställd i Almtunas sociala projekt Tillsammans.
Även Sirius innebandys ordförande Peter Tornberg, vars förening går i bräschen för att nå ett fifty-fifty-läge mellan dam- och herrelit, kommer att gå upp i talarstolen.
– Jag ska visa den krassa verkligheten hur det såg ut och fortsatt ser ut i Sirius innebandy. Det är jobbiga siffror att titta på, men om vi ska bli fullt jämställda måste vi veta vart vi är. Att gå från verkstad till verklighet är det jobbigaste med att förändra något, säger Peter Tornberg.
Torsdagskvällens föreläsningar följs av en paneldialog – och tid för nya tankar och idéer. I grunden handlar samarbetsprojektet om att lyfta frågan om jämställdhet inom idrott och prata om normer, attityd och kultur.
Agnes Nordström, lagkapten i Uppsala Basket, har varit utlandsproffs och har en gång levt på sin basket. I Uppsala är hennes sits en annan.
– Nu har man inte samma tid att träna när man måste fylla dagen med andra saker för att få en inkomst. Att kunna göra samma resultat som en kille krävs sjukt mycket mer jobb, det blir så svart på vitt inom elitidrotten. På killsidan är det en självklarhet att man ska få betalt och så bra förutsättningar som möjligt att lyckas, säger Agnes Nordström.