– Det börjar dyka upp studier nu, men det har varit ett nästan förbisett område, säger idrottspsykologen Johan Fallby.
Efter att Kohonen berättade om sin depression har UNT pratat med olika idrottspsykologer. Johan Fallby är idrottspsykolog för Djurgården och ingår dessutom i en forskargrupp i ämnet. Han berättar om sin syn på idrottsrelaterade depressioner i allmänhet, inte specifikt om Mika Kohonen.
Hur vanligt är depression bland idrottare?
– Det är mer förekommande än man i allmänhet tror, säger Johan Fallby, som berättar att det har funnits en missuppfattning om idrottare som några slags övermänniskor.
– Det börjar dyka upp studier nu, men det har tidigare varit ett nästan förbisett område. Och konklusionen man drar är att idrottare är människor de också och har problem som alla andra.
Något vanligt bland idrottare är att slutet av karriären blir tuff.
– Även om de är framgångsrika och blivit ekonomiskt oberoende. Det har ingen betydelse, för livet kommer att förändras ändå. 20 procent av dem som har haft en framgångsrik idrottskarriär och ska sluta upplever någon form av mild till kraftig depression, så det är inte alls ovanligt.
Men det kan underlätta om man hinner förbereda sig innan karriären är slut, menar Fallby. Om de under de sista åren kan börja utbilda sig jämte idrotten.
– Får man tid till det och vågar göra det är det ofta framgångsrikt. Här kommer det in hur viktigt det är att gå ut gymnasiet.
Är det något som prioriteras?
– Jag tror att det är en glömd punkt, eller en punkt som ingen vet vem som ansvarar för. Är det specialförbundet? Riksidrottsförbundet? Föreningen? I dag hamnar ansvaret hos idrottaren själv, och den personen kanske inte tänker på det så mycket som man skulle kunna. Man lever som idrottare till viss del i en bubbla.
Samarbetar många föreningar med psykologer?
– Det växer mer och mer. Inte minst i Upplandsidrotten i idrottsgymnasium. Men det behövs större insatser och ännu mer utbildad personal.
Johan Fallby tycker att det är viktigt att idrottare som Kohonen pratar om sina problem.
– Det är starkt att berätta och få fokus på frågan. Det är många idrottare i landet som är så dedikerade att de inte funderar över det här så mycket.