Idrotts- och fritidsnämnden klubbade i november igenom förslaget att avgiften för att hyra idrottsplatser och hallar i Uppsala ska höjas från 80 till 150 kronor i timmen, samtidigt som de i samma veva ska höja aktivitetsstödet per sammankomst från 25 kronor till 90 kronor.
De stora vinnarna i det nya bidragssystemet är de föreningar som äger sina egna anläggningar, skriver Uppsala kommun i sin egen utredning. Som Upsala tennisklubb (+540 kronor per medlem), Upsala Studenters IF (+505 kronor per medlem), Fyrisfjädern badminton (+407 kronor per medlem) samt ridsportföreningar som Uppsala ponnyklubb (+370 kronor per medlem) och Bälinge ryttarförening (+332 kronor per medlem).
IK Sirius Fotboll (-394 kr/medlem) KFUM Uppsala Basket (-366 kr/medlem) och Almtuna IS (- 251 kr/medlem) är de tre största förlorarna.
Totalt beräknar idrotts- och fritidsnämnden att de höjda hyrorna kommer att resultera i elva miljoner kronor som kan flyttas till ökat stöd för föreningar som har egna anläggningar.
”Subventionen av hallar kommer fortfarande vara över 80 procent av den egentliga kostnaden för anläggningar. Vi kommer även öka stödet till föreningar som äger sina egna anläggningar med verksamhet för barn och unga. Dessa föreningar har i dag ett orättvist lågt stöd från kommunen”, skriver Idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP), Loa Mothata (S), vice ordförande, och Huseyin Alpergin (V), ledamot idrotts och fritidsnämnden, i ett uttalande.
– Jag tycker det är positivt att vår verksamhet prioriteras. Det kostar att vara den ledande föreningen norr om Stockholm och vi som har ägt våra egna hallar har missgynnats i många år och det här är ett sätt att jämna ut förutsättningarna. Politikerna har länge vetat om problemet, säger Upsala tennisklubbs (UTK) Andreas Bolinder.
Idén att höja avgifterna för en grupp föreningar och sänka för dem som äger sina anläggningar möter dock kritik – även från de som i dag gynnas av förslaget.
– Det här kommer att öka klyftorna inom idrotten. Det kommer att bli dyrare att spela fotboll, det kommer att bli dyrare att spela basket och det kommer att bli dyrare att spela ishockey. Det kommer att vara jättetufft för dem som får dubbelt så hög hyra. Det är en utmaning för de idrotterna, säger UTK:s Andreas Bolinder.
Förändringen är inte prickfri, instämmer Erik Jonzon, verksamhetsansvarig i Fyrisfjädern badminton, en annan stor vinnare i sammanhanget.
– Jag kan bara tycka att det är orättvist att vissa vinner på att andra förlorar. Då satsar man från kommunens sida bara på en del av idrotten och då blir det väldigt märkligt. Jag tycker att man ska lägga mer pengar på all verksamhet. Det går inte att bara satsa på infrastrukturen. Det är bara en grej, själva utövandet är ännu viktigare, säger Erik Jonzon.
Almtuna IS klubbchef Andreas Klingberg förstår att det är en komplex fråga, men känner att ”man inte har tänkt klart i den här frågan”.
– De som har egna anläggningar behöver hjälp, men det här förslaget slår på de människor som gör så mycket för att ta bort ungdomar från gatan. Vi föreningar tar ett otroligt stort socialt ansvar och jag tycker att kommunen borde stötta det och att höja avgifterna sänder fel signal.
– Ta en klubb som KFUM Uppsala Basket som jobbar mycket med barn från segregerade områden. Det är konstigt att klanka ned på dem och göra deras förutsättningar sämre. Och i det stora hela är elva miljoner kronor ingenting i kommunens budget, säger Andreas Klingberg.
KFUM Uppsala Basket ungdom får närmare en kvarts miljon kronor i höjda avgifter per år enligt kommunens egna uträkningar och klubbens sportchef Ulf Landström konstaterar:
– Vi gör allt vi kan för att hålla ned kostnaderna och att ekonomin inte ska vara en fråga som stoppar ungdomar från att spela basket, men vi har redan i dag flera medlemmar som inte klarar av att betala avgiften. Det finns inte chans att de klarar ytterligare 400 kronor i avgift, säger Ulf Landström.
– Det slår på föräldrarna. Vi föreningar måste ta ju ut den ökade kostnaden någonstans, säger Almtunas Andreas Klingberg.
Uppsala ponnyklubbs ordförande Lars Pernler, som från ridsportens sida har figurerat flitigt i media kring de här frågorna, ser klarsynt på frågan.
– Nu har Idrotts- och fritidsnämnden hamnat i en situation där de inom givna ekonomiska ramar ska försöka jobba fram en förändring för att jämna ut det här. Det är en nästintill omöjlig situation om det inte tillförs mer pengar, vilket det inte har gjorts, säger Lars Pernler.
Från Uppsala ponnyklubbs sida är man dock nöjda med förändringen. Äntligen är ordet.
– Jag vet inte om det är vi som är orsaken till att det här förslaget nu är på väg att bli sanning, men det känns bra att de äntligen lyssnar på oss. Vi började jobba med de här frågorna för sju, åtta år sedan och målet var att få ett rättvisare bidragssystem. Det vi hela tiden har krigat för är att vi som har egna anläggningar aldrig har kommit åt sedda subventioner som kommunen ger alla andra föreningar. Den orättvisan vill vi ha bort, säger Lars Pernler.
De förändrade bidragssystemen kommer inte att direkt generera billigare tennis, badminton eller ridsport. Det handlar om att föreningarna ska få medel för att ta hand om sina anläggningar.
– Problemet för oss som äger våra anläggningar och som stått utanför kommunens subventioner är att man skjuter renoveringsbehoven framför sig. Vi måste få in stora pengar för att modernisera våra anläggningar, säger Lars Pernler.
Fyrisfjädern badminton ska i vinter bland annat renovera sin hall med en ny belysning, en åtgärd som kommer att kosta föreningen en och en halv miljon kronor. Från Uppsala kommun erhåller de ett stöd på hundra femtio tusen kronor.
– Den största vinsten för medlemmarna är att vi sköter vår hall och håller den fräsch. Men de extrapengar vi får nu räcker inte för vi ska kunna kliva in och renovera. Då krävs det större resurser än så. För Uppsala kommun är det en vinst varje dag vi driver våra egna anläggningar, säger Erik Jonzon.