Europeiska kemikaliemyndigheten har tidigare kommit med förslag om ett totalförbud mot vulkaniserat gummi på konstgräsplaner för fotboll, något som dock inte är aktuellt på kort sikt. På lång sikt är skiftet dock ett måste, då Svenska miljöinsitutet har uppskattat att ungefär 500 ton mikroplaster försvinner ut i naturen från landets konstgräsplaner varje år.
Uppsala kommuns konstgräsbygge vid Johannesbäcksskolan i Sala backe, som färdigställs under hösten, är ett första test med en ny sorts fyllning.
– I stället för gummigranulat kommer vi att lägga en biofillmassa som är en restprodukt vid sockerrörstillverkning. Reningsfiltersystem installeras dessutom i samtliga brunnar runt planen, säger Idrotts- och fritidsnämnden ordförande Maria Patel (S).
Maria Patel hymlar inte med att det är en mer kostsam variant.
– Det är en lite dyrare lösning, men vi måste göra det. Det är dessutom som ett test inför övriga fotbollsplaner i Uppsala där vi måste göra åtgärder framöver. Vi vill inte göra som andra kommuner har gjort där man bland annat provade en sorts korkfyllning som föranledde ögonskador, varpå man fick riva upp sex, sju fotbollsplaner.
Johannesbäcksskolans konstgräsplan blir den fjärde i Uppsala som framöver kan användas året runt, efter Löten, Nya Studenternas och Österängen.
Uppvärmningen sker med returfjärrvärme från den intilliggande skolan och just året runt-användning är a och o för kommunens anläggningar i framtiden, när mittenstyret i Uppsala presenterar sina satsningar för idrotten inför 2020.
Därför handlar planerna för bandyarenan på Studenternas IP om mer än bara bandy.
– Nu betonggjuter vi den nya ispisten och en stor anledning är att vi vill kunna använda ytan året runt. Det är annars en tom yta när isen har smält, säger Maria Patel.
Beslutet att flyttas isytorna på bandyarenan kommer som en konsekvens av fotbollsarenabygget samt omdragningen av Ulleråkersvägen och arbetet med att flytta isytorna beskrivs som etapp 1 och ska vara klart senast 10 oktober.
Etapp 2, som bland annat föreslås innehålla en nybyggd huvudläktare för bandyn, kan inledas först efter att den nya fotbollsarenan står klar och Ulleråkervägen har dragits om, och beräknas vara klar tidigast 2022.
Klart är att bandyarenan ska bli mer än bara bandy när mittenstyret i Uppsala levererar sina planer.
– Vi tror på sandplaner för beachvolley och beachhandboll, en mindre konstgräsplan samt streetbasketkorgar och ett område för skejtarna. Det är ett jätteroligt projekt både för spontan idrott samt i organiserad form, säger Maria Patel.
För spontanidrotten invigs dessutom ett nytt eljusspår i Årsta under 2019. En nytt eljusspår planeras även i Fålhagen.