– Efter det som har hänt har vi fått en dragning i nämnden om hur arbetet från kommunens sida ser ut i dag. Det är dels för att ledamöter ska kunna svara på frågor som dyker upp, men också för att vi ska reda ut om det är något vi känner att vi behöver stärka ytterligare. Spontant var känslan att vi från kommunens sida inte kan göra så mycket mer än det vi redan gör, säger Rickard Malmström (MP), som är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Frågan är högaktuell då Fotbollsuppland har skakats av flera avbrutna matcher under sommaren. Den grövsta handlingen skedde under division VI-matchen på Ekebyvallen mellan hemmalaget Uppsala Inter och Procyon 2 strax före sommaruppehållet. Den gången urartade allt och en spelare från Procyon misshandlade domaren som föll till marken medvetslös.
Upplands fotbollförbunds disciplinutskott uteslöt laget från allt seriespel och Uppsala kommun kallade kort senare till ett ”krismöte”, där Uppsala kommun, Upplands idrottsförbund samt Upplands fotbollsförbund träffade Procyons klubbledning för att tillsammans arbeta framåt för att undvika att liknande incidenter inträffar igen.
– Detta är i grunden inte kommunens ansvar. Det är föreningarnas ansvar helt och hållet, de har ett enskilt ansvar att bete sig. Men samtidigt som det inte är något kommunalt ansvar har vi uttryckt väl till föreningar vad som förväntas av dem, säger Rickard Malmström.
Om man vill vara en bidragsberättigad förening i Uppsala kommun ställs krav, menar Malmström. Och i mångt och mycket har kommunen ett maktmedel här. Ett medel som historiskt dock sällan använts.
– Vi har långtgående subventioner och om någon förening skulle motsätta sig arbetet som krävs är de ute i kylan per omgående, säger Rickard Malmström.
Att lämna in dokument till kommunen, som stadgar, verksamhetsplan och policydokument, är en sak. Att få hela föreningens medlemskår på tåget är en annan. Uppsala kommun hjälper hellre än stjälper.
– Som förening måste man vara aktiv och se till att informationen når alla medlemmar och att alla följer dem. När det fallerar agerar kommunen både upplysande och stöttande, men det är i grunden inte vårt ansvar över huvud taget, säger Rickard Malmström.
Kan ni göra mer i frågan från Uppsala kommuns sida?
– Känslan som vi fick i nämndmötet var att vi kände oss väldigt tillfreds med hur kommunen agerar. När något händer agerar vi och kräver att föreningen har rutiner för att jobba med kvalitetetsarbetet om man vill vara en bidragsberättigad förening, säger Rickard Malmström.