Först och främst. För Uppsalas nya ansvarige över idrotts-, förenings- och arenafrågor – hur ser hans egen idrottsbakgrund ut?
Den är inte mångårig, inte i ordnad form i alla fall. Det var spontanidrotten som regerade i ungdomen – utförsåkning, skateboard och en del bandy. Men på senare år har det blivit tävlingar också i löpning, cykel och skridskor.
Har du stått på läktarna i Uppsala?
– Inte så mycket, faktiskt. Jag har varit mer av en utövare. Och nu finns det inte mycket tid över till det, jag satsar stenhårt på de sporterna jag själv utövar och försöker krama ur det mesta där.
Vad betyder föreningsliv för dig?
– Det har varit viktigt, jag har varit aktiv i lite olika föreningar själv. Det är ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade och känna samhörighet.
Vad betyder det för Uppsala?
– Ett jättebra sätt att skapa förutsättningar för människor och för att utveckla sin livskvalitet. Och det är ju det som egentligen borde stå på sista raden i ett bokslut – hur har livskvaliteten förbättrats? Och där är föreningslivet jätteviktigt.
Hur får man då in fler i föreningslivet?
– Det är ju egentligen en fråga för föreningarna själva. Det kommunen ska göra är att försöka skapa goda förutsättningar för föreningslivet och stötta på olika sätt. Inte bara med pengar.
Vilken är din roll i idrottsuppsala?
– Det som jag har försökt jobba för även innan jag hamnade i den här positionen är att skapa likvärdiga förutsättningar för medborgare att ägna sig idrott. Oavsett kön eller om man är funktionsnedsatt eller inte ska man ha likvärdiga förutsättningar. Jag vet att det inte är enkelt, men man måste börja ta i det och ta reda på hur det ser ut, säger Rickard Malmström och fortsätter:
– Hur fördelas subventioner när det gäller killar och tjejer till exempel. Hur mycket pengar ur kommunkassan går åt för att sponsra killars eller tjejers fritid?
Hur ser man det?
– Det gäller att följa de här pengarna, var tar de vägen någonstans? Vi har ett antal hundra miljoner vi sätter sprätt på varje år. Var hamnar de?
Vilken är din viktigaste uppgift?
– När vi nu ska utveckla Uppsalas idrott och fritid ska vi göra det utifrån det som kommunmedborgarna kan ta del av på ett bra sätt. Både när det gäller utövare och åskådare.
Och där kommer vi in på den stora frågan – arenor. Där anser Rickard Malmström att en jättearena i Gränby inte är någon vidare satsning. Det är en för smal satsning, menar han.
– Det kanske inte bara är hockey, fotboll och bandy man vill titta på? Uppsala har en tradition av att vara bredare än andra städer. Och det är något jag tycker vi ska bevara.
Han ser helst arenor som kan brukas i fullo och som nödvändigtvis inte har så hög åskådarkapacitet.
– Arenor som fungerar för både tävling och träning. Det är många sporter där man behöver träningsmöjligheter. Men också sporter med tränings- och tävlingsmöjligheter. Men det behöver inte betyda för tusentals åskådare. Kanske för några hundra. Den typen av arenor vill jag se.
Det har inte varit stiltje efter valet. Redan har beslut om Studenternas fattats – med tak för bandyarenan.
– En rimlig satsning. Det handlar om att skapa förutsättningar för en idrott som har ändrat skepnad senaste åren. Bandy har blivit en inomhussport. Och där handlar det inte om en drömbyggnad för 15 000 åskådare.
Bandyn har en träningshall. Räcker inte det?
– Det kan man tycka. Men den har i princip ingen publikkapacitet.
Men träna inne och spela ute. Det duger inte?
– Vi har dragit slutsatsen att det är när vi ska göra ett stort omtag när det gäller hela Studenternasområdet är det rätt läge nu. Och det handlar inte bara om att få tak för idrottens- och publikens del. Det är också en klimatfråga. Det är betydligt lägre energiförbrukning i en inbyggd is. Som nu har det varit problem med att frysa isen överhuvudtaget. Det hade ju inte hänt med en hall.
Många kommuner vill ha hall, men säger nej, för att de inte har råd. Vad gör att Uppsala kan säga ja?
– Alternativet kan ju vara att i princip lägga ned bandyn i Uppsala och inte ha något elitlag inom några år. Och det tycker vi är ett sämre alternativ.
En satsning på det en sak utesluter i förlängningen något annat. Hur klingar en satsning på en bandyhall med satsning på bredd och mångfald? Det finns kanske de som vill ha ett nytt ridhus för att nämna ett exempel.
– Vi har bara en viss summa pengar. Min ambition är att vi kommer till en viss punkt där vi i alla fall vet hur rättvist eller orättvist vi satsar våra pengar. Men det är inte så att vi kan sluta göra saker bara för att vi inte vet och sluta utveckla Uppsala, berättar kommunalrådet Rickard Malmström (mp).