Uppsalas dubble olympier

10 januari 2015 08:00

Det här var en tid när Upsala Simsällskap var en maktfaktor i svensk simning. Stjärnor som Anders Bellbring, Monica Parsmark, Leif Eriksson, Per-Alvar Magnusson och Agneta Öhman hade slutat eller var på väg att lägga av. En ny generation var på väg.

Richard Milton var en av dem.

Första bilderna i UNT:s arkiv på killen från Björklinge tog vi 1979. Milton var 14 år och ansågs som en jättetalang. Konkurrensen i UpsalaSimäsllskap var stenhård, särskilt på 100 meter fritt. När OS avgjordes i Moskva 1980 var US representerat av "Palle" Magnusson och tränaren Kjell Karlsson. Den unge Milton, som då hade hunnit fylla 15 år, fick vänta i fyra år – sedan var det hans tid i OS-sammanhang.

När simtruppen till Los Angeles-OS 1984 skulle tas ut fanns det en del självskrivna namn, som till exempel Per "Senan" Johansson från Borlänge. Guldmakaren från 1980, Bengt "Bassängens" Baron, hörde till de svenska stjärnorna. Richard Milton var 19 år och en uppstickare.

När det var försökstävlingar på 4x100 meter fritt fick Milton chansen – och han bidrog till att det svenska laget tog sig till final. Där petades Milton. Sverige satsade på "långtradaren" från Västerås, Thomas Lejdström, Mikael Örn, Bengt Baron och så Per Johansson förstås. Sverige tog brons.

Richard Miltons karriär på 80-talet var framgångsrik, men han fick aldrig den riktiga fullträffen. Konkurrensen var tuff och när Tommy Werner dök upp på simscenen hårdnade det ännu mer. Det var inte lätt att ens ta ett brons på svenska mästerskapen.

Milton blev uttagen i den svenska OS-truppen till Söul 1988. Precis som i Los Angeles fyra tidigare fick han plats i försökslaget på 4x100 meter fritt, men petades när det var dags för final, där Sverige kom femma. Nu hade även en ny ung simmare börjat ta för sig: Anders Holmertz.

Richard Milton bor fortfarande kvar i Uppsala kommun och alla som brukar titta på allsvensk ishockey i Metallåtervinning Arena kan se honom på läktaren och i korridorerna. På isen lirar en kille med nummer 17 på tröjan – Oscar Milton. Pappa heter Richard Milton.

I backspegeln

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!