Talangfabriken låg i Uppsala

Det blev aldrig något SM-guld för KFUM Uppsala under de där fantastiska åren på 80-talet. Det var en tid då den ena baskettalangen efter den andra kom från Uppsala.

28 november 2014 14:52

Problemet – för KFUM Uppsala – var att Södertälje och oftast Ann-Marie Wikner alltid var bättre.

– Vi var nära men tyvärr räckte det inte, men jag har ändå ljusa minnen från basketkarriären och tiden i Uppsala, säger Åsa Roos, som i dag är 49 år och bor i Sollentuna norr om Stockholm.

1985 var Åsa Roos 19 år och i slutet av september det året besökte UNT en av träningarna. Det var då som fotografen Martin Cejie tog bilden på Roos och den ännu yngre lagkompisen Catharina De Geer. Tidigare under 1985 hade Uppsala blivit tvåa i SM-serien efter Södertälje. I Brunnhages Idrottsboken kunde man läsa ”Stisse” Åbergs text där han skriver att ”… Uppsala kan bli den främsta utmanaren till Södertälje de närmaste åren. Åsa Roos och Petra Freidenfeldt var lagets genomgående bästa.”

Åsa Roos blev sjua i grundseriens skytteliga, som vanns av Söder­täljes Christina ”Kicki” Johansson, som då hade tagit över som lagets stora stjärna efter Wiknertiden.

Samma säsong, på våren 1985, blev KFUM Uppsala svenska juniormästare när man slog Cometerna från Umeå. Uppsalas lag: Ia Börling, Ann-Sofi Kolm, Ulrika Bohlin, Helena Danfors, Petra Friedenfeldt, Lotta Hieturi, Mona Ohlsson, Karin Mattisson, Elisabeth Sundberg och Åsa Roos.

Roos gjorde debut i seniorlaget redan som 16-åring och sedan blev det landslagsspel.

Minnena från den tiden finns kvar, men just bilden på henne och Catharina De Geer minns hon inte riktigt.

– Men jag har säkert något tidningsklipp kvar. Catharina De Geer var några år yngre än mig, så jag vet inte varför vi var på bild tillsammans just då, säger Roos.

Cathrina De Geer bor numera i USA.

I backspegeln

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh