När stjärnorna kom till Uppsala

För några hundralappar kom världsstjärnorna till Uppsala och Fyrishallen.

9 december 2014 17:58

I november 1971 tog Stan Smith och Ilie Nastase den gamla E4:an förbi Krusenberg i södra delarna av Uppsala. Målet var Fyrishallen. Världsspelarna skulle spela en tresetsmatch i tennis.

Några månader senare stod samma spelare öga mot öga i Wimbledonfinalen. Smith vann.

Under tre år, från 1969 till 1971, lyckades Upsala Tennisklubb locka de bästa tennisspelarna i världen till Fyrishallen. Vänskapen mellan UTK:s dåvarande ordförande Åke Eriksson (han var ordförande från 1962 till 1998!) och legendariske Sven Davidsson var anledningen till att spelare som Ilie Nastase och Fred Stolle valde att komma till Uppsala.

Sven Davidsson, som avled 2008, var mannen bakom Stockholm Open, en turnering som såg dagens ljus 1969. Det var också då, för nästan exakt 45 år sedan, som världstvåan Tony Roche och Fred Stolle spelade en tresetsmatch i Fyrishallen.

Matchen var knappast planerad. Sven Davidsson uppskattade UTK:s satsning. Från 109 medlemmar 1962 hade antalet ökat kraftigt. Davidsson var imponerad och tillsammans med vännen Åke Eriksson smiddes det planer – som blev verklighet ”över en natt.”

På den här tiden skrev aldrig UNT-sporten klockslag i sina artiklar – allt sådant, som när olika matcher skulle börja, vare sig det gällde Sirius eller smålag, var hänvisat till annonsavdelningen.

Men i november 1969 gjorde UNT ett undantag. På första sidan stod att läsa att det skulle bli match mellan Stolle och Roche – med klockslag och allt.

Stolle vann matchen men i den följande dubbeln fick Roche revansch när han i par med Åke Eriksson slog Stolle och UTK-ledaren (senare Davis Cup-kaptenen) Hasse Olsson med 6–4.

1969 möttes Roche och Smith, året efter var det Rosewall som mötte Cox och 1971 var det Nastase och Smith som spelade. 750 kronor var arvodet till spelarna.

I backspegeln

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh