När Sirius var allsvenskt topplag

Aldrig tidigare har Sirius varit bättre än den där majdagen 1973. Vädret var bra och förutsättningarna var perfekta. Inga skador, härligt grön gräsmatta och utsåld läktare sedan dagar tillbaka.

14 maj 2015 14:16

Det var allsvensk fotbollsmatch mellan Sirius och Malmö FF. Femte omgången. Det var topplaget Sirius mot flerfaldiga mästarlaget från Malmö med spelare som Bosse Larsson, Roy Andersson (Patriks och Daniels pappa), Anders "Puskas" Ljungberg, Staffan Tapper och Roland Andersson – för att nämna några.

Sirius hade inlett säsongen strålande. Nykomlingen från Uppsala var obesegrat efter fyra omgångar efter seger mot AIK och kryss mot Örebro, Elfsborg och Hammarby. Hemmamötena mot Örebro och Hammarby lockade 10 000 till Studenternas.

Men det fanns ett litet problem: Sirius kunde inte göra mål. Med Torsten Furukrantz som spelande tränare var försvaret ramstarkt, där var det inga problem.

Sirius målskillnad efter de fyra första omgångarna var 2–1 ...

Nu kom alltså Malmö FF till Uppsala. Biljetterna till sittplatsläktaren var köpta ute på Wessels stormarknad, det var min första match där jag fick sitta på huvudläktaren. Mot Örebro och Hammarby var det ståplats.

Trots den fina starten på allsvenskan – Sirius låg före MFF i tabellen – så var det gästerna som favorittippade.

Målsnåla Sirius kunde kanske hoppas på 0–0 – igen ...

Efter två minuter gjorde Hasse Selander 1–0 till Sirius på nick. Bara några minuter senare kvitterade Malmö – en djup suck bland de flesta av de 11 494 åskådarna. Men det här var matchen när allt hände inom loppet av elva minuter.

Björn "Lill-Garvis" Carlsson sprang igenom i straffområdet. Den gamla klockan med visare snurrade på tio minuter. "Lill-Garvis" fälldes. Straff för Sirius.

Landslagsmannen Roland Grip gick fram. Ytterbacken skulle skjuta straffen – och den satt klockrent. 2–1 till Sirius efter elva minuter.

Jag minns ett det gungade bland publiken och att hela läktaren blev en stor klack. Jag var förvisso bara tio år och hade aldrig upplevt något liknande, så det hela blev nog lite uppförstorat – men stämningen var bra, det kan jag slå fast.

Sirius vann matchen med 2–1 och var obesegrat efter fem omgångar. Ett topplag i allsvenskan – just då ... Sedan ramlade Sirius genom tabellen men klarade sig kvar med stor marginal.

I backspegeln

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh